Berita Semasa

AKTIFKAN JAWATANKUASA BENCANA : SHAFIE

image

KOTA KINABALU: Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengarahkan agar semua daerah yang dilanda banjir mengaktifkan jawatankuasa bencana bagi memastikan kawasan berkenaan dapat diurus dengan baik.

Beliau berkata setiap Pegawai Daerah yang terlibat perlu bekerjasama dengan semua agensi yang ada untuk memastikan masalah berkenaan dapat ditangani dengan baik.

“Untuk mengatasi masalah ini terdapat beberapa perkara yang perlu diuatamakan iaitu keselamatan penduduk. Kita perlu memastikan semua penduduk di kampung yang terjejas banjir selamat…selain itu kita perlu memastikan makanan mereka mencukupi.

“Kerajaan juga akan memastikan mereka mendapatkan bekalan air bersih yang mencukupi…kerana apabila air tidak mencukupi banyak masalah yang timbul seperti wabak penyakit kolera,” katanya ketika meninjau kawasan banjir dan Pusat Penempatan Sementara di Pusat Kebudayaan Penampang, di sini, hari ini.

Shafie berkata jawatankuasa bencana di peringkat pusat juga telah diarahkan untuk memantau keadaan banjir di semua daerah terlibat.

“Kita akan pastikan PPS juga berada dalam keadaan yang baik…saya minta agar kesihatan di PPS diberi keutamaan. Saya yakin kita dapat tangani masalah banjir ini dengan baik sekiranya semua pihak memberikan kerjasama yang baik,” katanya.

Beliau berkata Kementerian Pembangunan Infrastruktur sabah juga telah diarahkan untuk segera memperbaiki semua jalan atau jambatan yang rosak akibat banjir tersebut.

“Saya telah minta agar jalan runtuh, jambatan gantung rosak dan sebagainya dapat dibaiki dengan segera. Saya minta kementerian berkenaan ambil tindakan serta merta demi kebaikan rakyat,” katanya.

Sementara itu, Shafie berkata antara punca yang menyebabkan banjir dibeberapa daerah di negeri ini ialah sistem perparitan yang tidak teratur.

“Selain itu terdapat pelan mitigasi banjir terbantut seperti di kawasan Penampang dan kita akan mencari jalan untuk mempercepatkan tindakan agar masalah itu dapat diselesaikan dengan segera. Semua parit yang tidak teratur perlu diperbaiki dan sungai juga perlu dilebarkan,” tambahnya.-http://beritasabah.com

Kongsikan Berita Ini

Tinggalkan Komen Anda