Jenayah

SATU MAYAT DITEMUI DI PULAU GAYA POSITIF COVID-19

image

KOTA KINABALU: Mayat lelaki yang ditemui tergantung di pokok berhampiran kawasan Kampung Pondo, Pulau Gaya, di sini, 6 April lalu didapati positif Covid-19.

Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Asisten Komisioner Habibi Majinji berkata, semua anggota polis yang bertugas mengendalikan mayat berkenaan seramai 12 anggota sudah diarahkan menjalani saringan kesihatan.

Katanya, keputusan saringan akan diperolehi dalam tempoh terdekat dan semua yang terbabit sudah diarahkan untuk kuarantin diri di rumah masing-masing.

“Semua anggota yang terdedah sudah menjalani saringan kesihatan dan mereka juga diarah mengasingkan diri di rumah masing-masing sementara menunggu laporan kesihatan daripada hospital.

“Keputusan ujian itu dijangka akan siap hari ini. kita mendoakan semua anggota terlibat selamat daripada jangkitan virus berkenaan,” katanya dalam sidang media di IPD Kota Kinabalu, hari ini.

Habibi berkata, semua anggota yang bertugas ketika itu mengenakan langkah-langkah pemakaian selamat termasuk memakai topeng muka dan sarung tangan.

“Mayat lelaki yang dipercayai warga asing itu masih belum dituntut oleh sesiapa.

“Setakat ini, kes masih diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

“Orang ramai yang kehilangan ahli keluarga diminta menghubungi Ketua Balai Polis Pulau Gaya Asisten Superintendan (ASP) Mohd Zulfikar Abd Salam di talian 0198009455,” katanya.

Sehubungan itu, Habibi berkata, penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Pulau Gaya berjalan lancar dan kerjasama daripada warga pulau berkenaan juga amat baik.

“Perkhidmatan pengangkutan biasa tidak dibenarkan ketika ini, namun hanya dua bot setiap kampung dibenarkan beroperasi membabitkan urusan penting.

“Oleh itu, penduduk di sekitar Pulau Gaya diminta supaya mengikuti arahan PKP sepenuhnya bagi mengelak penularan wabak Covid-19 ini,” katanya./BERITA SABAH

Kongsikan Berita Ini

Tinggalkan Komen Anda