PAKISTAN TANAH PELUANG

PAKISTAN TANAH PELUANG

Kongsikan Berita Ini

Negara Pakistan bermaksud “Tanah yang suci” wujud pada 14 Ogos 1947 dengan perjuangan tanpa jemu Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah pengasas Pakistan. Ia terletak di Asia Selatan berkongsi sempadannya dengan Afghanistan, Iran, China dan India.

Ia adalah negara ke-6 paling ramai penduduk di dunia yang mempunyai penduduk lebih daripada 220 juta. Ia adalah negara ke-33 terbesar di dunia mengikut kawasan yang mempunyai garis pantai sepanjang 1058 KM di sepanjang Laut Arab dan berkongsi sempadan maritim dengan Oman di Selatan.

Pakistan telah menjadi tapak beberapa tamadun purba, termasuk Mehrgarh zaman Neolitik, tamadun lembah Indus Zaman Gangsa dan Tamadun Gandhara. Penganut Buddha dan Sikh mempunyai beberapa tempat suci mereka di bahagian berlainan di Pakistan.

Pakistan adalah satu-satunya kuasa Nuklear Islam dan ke-2 di Asia Selatan yang mempunyai angkatan bersenjata keenam terbesar di dunia. Pakistan adalah ahli PBB, Pertubuhan Kerjasama Shanghai, Non Pergerakan Bersejajar, OIC, Kekayaan Negara Bersama dan SAARC dsb.

Karachi, Lahore, Faisalabad, Quetta, Multan dan Rawalpindi adalah beberapa bandar besar di Pakistan. Pelabuhan laut yang baru beroperasi Gawadar di Baluchistan akan membuka Gerbang perdagangan baharu untuk banyak negara. Karachi dan Faisal Abad kedua-dua bandar besar terkenal dengan produk tekstil, Pakaian dan kain.

Sialkot salah sebuah bandar di Punjab terkenal dengan Barangan Sukan, produk kulit dan alat Pembedahan. Walaupun pasukan Pakistan tidak menyertai piala dunia FIFA tetapi bola kaki yang digunakan dalam piala dunia FIFA semasa dan masa lalu dikeluarkan oleh firma sukan terkenal iaitu Saga Sports dan Forward Sports of Pakistan. Selain itu, hampir semua barangan sukan berkualiti terbaik termasuk pemukul kriket, bola, kayu Hoki, Raket,

Skuasy, Badminton, pingpong, Bola Keranjang dan Ragbi dihasilkan secara besar-besaran. Jadi pengimport barangan sukan mempunyai tarikan yang hebat di bandar Sialkot.

Persaudaraan Sikh mempunyai tempat keagamaan mereka di Nankana Sahib, Kartarpur, Panja Sahib Hassan Abdal, Sacha Soda dan banyak lagi tempat di Punjab. Lahore adalah bandar moden dan bersejarah budaya.

Masjid Badshahi, Lahore Forte, Minar-e-Pakistan, Makam Jehangir, Taman Shalimar dan Masjid Wazir Khan adalah tempat bersejarah yang terkenal di Lahore. Pelbagai makanan Punjabi yang lazat, budaya rakyat yang digambarkan dalam drama pentas, membeli-belah pakaian sangat diminati oleh pelancong asing.

Pakistan juga mempunyai lombong Garam ke-2 terbesar dan tertua di dunia di Khewra, utara Pinddadan Khan, Jhelum. Taxila dan kawasan sekitarnya mempunyai tarikan yang hebat untuk penganut Buddha
masyarakat kerana peninggalan lama Stupa mereka.

Majoriti pelancong asing melawat kawasan Utara Pakistan termasuk Gilgit Baltistan, Skradu, Khujerab pass, lembah Ghizer Tasik Attabad dan lembah Kalash kerana mempunyai budaya lama yang kaya, cuaca yang menyenangkan dan pemandangan semula jadi.

Selain daripada Bukit Naran, Kaghan, Malam Jabba, Swat dan Murree ini mempunyai tarikan yang hebat untuk pelancong kerana pemandangan alam semula jadinya. Lima gunung di atas 8000 meter wujud di kawasan Utara Pakistan.

Puncak tertinggi utama yang mempunyai tarikan hebat untuk pendaki gunung ialah Karakoram-2 (8611 m), Nanga Parbat (8126 m), Puncak Gasherbrum-1 (8068 m), Puncak Gasherbrum-ll (8035 m), Puncak Broad (8047 m), Puncak Ulter (7388 m) dan Puncak Jari Wanita (6000 m). Kawasan Utara Pakistan juga terkenal dengan permata dan batu, buah-buahan kering dan mineral dll.

Budaya Pakistan sangat kaya, yang digambarkan dalam festival musim bunga yang dianjurkan di bahagian yang berlainan di negara, di mana tambatan khemah, pertunjukan kuda dan lembu, pertunjukan tarian, nyanyian rakyat, gerai makanan dan perlawanan polo dimainkan. Di peringkat Antarabangsa, Pakistan telah mendapat reputasi di seluruh dunia dalam bidang kriket, hoki, skuasy dan permainan snuker dengan memenangi piala dunia.

Pakistan adalah sebuah negara yang mempunyai orang yang mesra, sederhana dan mengagumkan tetapi beberapa media anti-negara telah menggambarkan imej negatif Pakistan untuk kepentingan mereka. Pelancong asing yang melawat Pakistan melawat Pakistan berulang kali dan menolak laporan negatif terhadap Pakistan. Terdapat peluang besar untuk pedagang asing, pelabur dan pelancong untuk mengambil manfaat daripada peningkatan ekonomi Pakistan.