27 OKTOBER : KEZALIMAN BERTERUSAN DI KASHMIR

27 OKTOBER : KEZALIMAN BERTERUSAN DI KASHMIR

Kongsikan Berita Ini

27 Oktober menandakan permulaan Pendudukan India di wilayah Jammu dan Kashmir yang dipertikaikan. Ia selamanya berbekas dalam fikiran kolektif orang Kashmir ketika hari mereka diduduki.

Konflik Kashmir bermula pada tahun 1846 dengan penjualan haram, tidak bermoral dan tidak berperikemanusiaan negeri bersejarah Jammu dan Kashmir kepada keluarga Dogra bukan Kashmir untuk perkhidmatan yang diberikan kepada Raj British. Sejak itu, dan seterusnya, Kashmir telah lama untuk menentukan nasib sendiri.

Namun, tragisnya, aspirasi sah mereka dihancurkan dengan kenaikan yang menjijikkan, tidak teratur dan haram, oleh pemerintah asing yang kejam Maharaja Hari Singh yang tidak mendapat persetujuan rakyat. Dengan ketibaan askar India – Hari Pendudukan Hitam yang bersejarah memulakan manifestasi terbaru dan berbahaya.

Negara Putera Jammu Kashmir memperoleh kemerdekaan pada 15 Ogos 1947, apabila kekuasaan British luput. Pada masa itu, di bawah undang-undang antarabangsa seperti yang difahami oleh Kongres Kebangsaan India, Liga Muslim dan Great Britain, kedaulatan di Kashmir diserahkan kepada rakyatnya, bukan Maharajanya yang autokratik.

Sesungguhnya, Kashmir dilanda pemberontakan domestik secara borong terhadap Maharaja apabila kemerdekaan tiba, dan meluas pada bulan-bulan awal selepas itu. Untuk menyelamatkan despotismenya daripada keruntuhan, Maharaja meminta bantuan tentera India pada 27 Oktober 1947, selepas kononnya menandatangani Instrumen Pensertaan kepada negara itu.

Cendekiawan British, Alistair Lamb telah menunjukkan dengan meyakinkan bahawa Instrumen Kesertaan adalah palsu seperti Protokol Penatua Zion atau Derma Constantine. Yang asli tidak pernah ditemui, dan tidak ada penjelasan yang munasabah untuk kehilangan jika yang asli pernah wujud.

Rakyat Kashmir sentiasa diingatkan tentang resolusi #47, yang diterima pakai pada 21 April 1948 yang menyatakan bahawa status masa depan Kashmir mesti dipastikan mengikut kehendak dan aspirasi penduduk wilayah itu. Resolusi ini telah dipersetujui oleh kedua-dua India Pakistan, dirundingkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan diterima oleh Majlis Keselamatan.

Duta Besar Warren Austin dari Amerika Syarikat berkata bahawa ia adalah yang terbaik dalam Majlis Keselamatan pada 24 Januari 1948, “…Apabila India menerima penyertaan Kashmir, ia membuat tindakannya berpegang pada prinsip yang hebat dengan menyatakan sebagai sebahagian daripada penerimaan, bahawa ia adalah bersyarat pada plebisit adil diadakan untuk menentukan kehendak penduduk Kashmir berkenaan dengan penyertaan. Saya rasa contoh telah dibuat dalam sejarah pada ketika itu.”

India, bagaimanapun, tidak lama kemudian tidak tertipu dengan khayalannya mengenai kerinduan politik Kashmir. Menyedari bahawa rakyatnya tidak akan secara bebas mengundi penyertaan ke India, ia mencipta alasan demi alasan untuk menggagalkan plebisit. Apabila Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mencadangkan timbang tara, rujukan kepada Mahkamah Dunia, atau mana-mana kaedah lain untuk menyelesaikan masalah di bawah umur

pertengkaran demilitarisasi, India menghapuskan mereka semua. Selepas beberapa tahun, ia menggugurkan semua pura-pura menyertai referendum dengan mengisytiharkan pengilhakan Kashmir secara unilateral. Pengisytiharan India tidak pernah diterima oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, yang terus menyenaraikan Kashmir sebagai wilayah yang dipertikaikan yang status masa depannya masih belum ditentukan oleh rakyatnya.

Sejarah membuktikan Perdana Menteri Britain Clement Richard Atlee salah apabila beliau berkata pada 7 November 1947, “…dia (Pandit Nehru) berjanji bahawa kehendak rakyat harus dipastikan, dan dia mencadangkan agar ini dilakukan di bawah kuasa dan pengawasan. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu…Saya tidak percaya bahawa janji Encik Nehru mempunyai implikasi jahat.”

Reka bentuk menyeramkan India juga disahkan oleh Bertrand Russell yang berkata pada tahun 1964 “Idealisme tinggi kerajaan India dalam hal antarabangsa rosak sepenuhnya apabila berhadapan dengan persoalan Kashmir.”

Oleh itu, satu naratif palsu telah diada-adakan oleh India, daripada tidak lebih daripada udara tipis, dalam percubaan yang sia-sia untuk menundukkan rakyat secara intelektual. Cabaran ini paling serius, kerana ia bergema, malah hari ini dengan lebih bertenaga. Berapa kerapkah kita mendengar kenyataan pelik seperti, ‘Kashmir adalah sebahagian daripada India’? Pernyataan ini tidak wujud dalam vakum.

Mereka sarat dan ganas. Bentuk keganasan ini lebih berbahaya, lebih sukar untuk dihadapi, kerana ia cuba untuk mengindoktrinasi orang Kashmir tentang masa lalu mereka, masa kini mereka dan mengarahkan mereka ke masa depan yang bukan milik mereka. Mereka telah menjadi objek sejarah dan bukannya menguasainya.

Satu lagi cabaran serius yang dihadapi oleh penduduk Kashmir, apabila percubaan dibuat untuk menghadkan pertikaian Kashmir kepada perkara dua hala antara India dan Pakistan seolah-olah Kashmir tidak penting. Semacam sandiwara ini mewakili percubaan keterlaluan untuk menyekat perbincangan di Kashmir, ke India dan Pakistan dengan mengecualikan pihak yang paling penting dalam konflik – penduduk Kashmir.

Hari ini, strategi politik yang sangat jahil ini telah runtuh selepas Pembatalan Perkara 370 35 A pada 5 Ogos 2019 dan tidak lagi dianggap sebagai inisiatif yang jujur ​​untuk menyelesaikan pertikaian Kashmir.

Ia tidak mencapai mana-mana objektif yang diinginkan untuk memperbaiki hubungan atau menyelesaikan aspirasi Kashmir untuk penentuan nasib sendiri. Jelaslah bahawa dasar ini telah membuktikan kegagalan yang besar. Jika, dalam lebih daripada 73 tahun, ‘penyamaran dua hala’ tidak menghasilkan apa-apa selain peluang bergambar yang murah, maka adalah lebih baik untuk sekali dan untuk semua, menamatkan persembahan ini.

Kuasa-kuasa dunia dan unsur-unsur yang lebih waras di India dan Pakistan perlu sedar bahawa rundingan dua hala antara India dan Pakistan sentiasa kekal tandus. Dan dialog tiga hala antara Kerajaan India, Pakistan dan kepimpinan Kashmir – tanpa sebarang prasyarat dari mana-mana pihak – adalah satu-satunya cara untuk menyelesaikan isu Kashmir sekali untuk selama-lamanya. Penyertaan kepimpinan Kashmir dalam proses dialog adalah sine qua non yang akan membantu untuk mencapai keamanan dan ketenangan yang berkekalan di rantau Asia Selatan.

Malah, ‘Kuartet Kashmir’ harus ditubuhkan yang merangkumi Kashmir, Pakistan, China, dan India. Selain itu, campur tangan dan pengantaraan luar harus merangkumi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Jawatan pengerusi pengantaraan Kuartet Kashmir harus dijalankan oleh seseorang yang bertaraf antarabangsa, seperti Kjell Bondevik bekas perdana menteri Norway atau Presiden Mary Robinson dari Ireland.

Hari ini, cabaran di hadapan kita ialah generasi baru di Kashmir telah dibangkitkan dengan darah dan air mata yang mana kematian tidak lagi menjadi ancaman terhadap apa yang boleh dilakukan oleh kematian yang tidak pernah dilakukan sebelum ini: penderitaan mereka membebaskan mereka daripada ketakutan.

Keberanian warga Kashmir telah membawa kepada protes yang kuat dan demonstrasi terbesar dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Kehadiran ratusan ribu orang di jalan raya Srinagar, berarak ke arah pejabat UNMOGIP, adalah bukti bahawa perjuangan kebebasan bukanlah gerakan keganasan tetapi gerakan yang bersifat pribumi, spontan, aman dan popular.

Sekarang, sudah tiba masanya Encik Antonio Guterres, Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu membawa keadaan di Kashmir kepada perhatian Majlis Keselamatan di bawah peruntukan Perkara 99 Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Di sini di rantau Asia Selatan bukan dua tetapi tiga kuasa nuklear telah menjadi bola mata kepada bola mata? Perkara 99 memberi kuasa kepada Setiausaha Agung untuk ‘membawa kepada perhatian Majlis Keselamatan apa-apa perkara yang pada pendapatnya boleh mengancam pengekalan keamanan dan keselamatan antarabangsa’. Jika bukan sekarang, bilakah Artikel 99 boleh digunakan untuk membawa keamanan dan kestabilan di rantau Asia Selatan.

Setiausaha Agung PBB harus mendengar Encik Gross, Duta Besar AS ke PBB yang berkata dalam Majlis Keselamatan pada 5 Disember 1952, kami merasakan bahawa adalah peranan Majlis Keselamatan untuk membantu pihak-pihak dalam usaha mencapai persetujuan. Jadi, sekarang bukan masa untuk berpuas hati atau bermalas-malasan. Dan penderitaan dan kesengsaraan penduduk Kashmir berterusan setiap hari, resolusi damai ditangguhkan.