WAJAH MILITAN RSS DIBUKA

WAJAH MILITAN RSS DIBUKA

Kongsikan Berita Ini

Dalam afidavit, seorang pracharak lama (pendakwah, pekerja) telah membuat pendedahan yang mengejutkan tentang penglibatan tentera India dalam melatih militan Hindu dalam membuat bom, menguji dan meletupkan.
Tuduhan besarnya menyingkap wajah hodoh Rashtriya Swayamsevak Sangh, Vishwa Hindu Parishad dan Bajrang Dal (ditangkap merah ketika menyampaikan latihan ketenteraan dengan senjata langsung kepada pelajar di sekolah yang diuruskan oleh Hindu di Maharashtra).

Ia adalah perkhemahan tiga hari yang dianjurkan di sebuah resort di kaki kubu Sinhagad. Kira-kira 20 belia dari Aurangabad, Jalgaon, Nanded dan tempat-tempat lain di Maharashtra menyertai latihan tersebut.

Para pelatih diberi bahan seperti 3-4 jenis serbuk letupan, kepingan paip, wayar, mentol, jam tangan dan lain-lain untuk menyediakan bom,” dakwa Shinde.

Para pelatih dibawa ke lokasi hutan terpencil untuk berlatih menggunakan bom. Bom dengan pemasa itu diletakkan di dalam lubang kecil yang digali oleh pelatih, yang kemudiannya diisi dengan tanah dan batu besar sebelum bahan letupan diletupkan.

Selepas latihan Himanshu menyebabkan tiga letupan di wilayah Marathwada di Maharashtra. Dia mempunyai rancangan untuk menyebabkan letupan besar di masjid utama di Aurangabad dan semasa membuat bom untuk letupan itu dia kehilangan nyawanya di Nanded pada 2006.

Milind Parande adalah dalang konspirasi untuk pengeboman di seluruh negara. Shinde dipilih untuk projek ini kerana pemimpin RSS dan BJP mempercayai keupayaannya untuk mencetuskan 500 hingga 600 letupan di seluruh negara.
Selain “Garjana” di Maharashtra, “Hindu Yuva Chhatra Parishad” di Jammu-Kashmir, Punjab, Haryana, Assam, dan UP, “Shri Ram Sena” di Karnataka, dan pemimpin kanan seperti Tapan Ghosh di Bengal Barat, dia berinteraksi dengan semua golongan ini.

Pada 2014, BJP memenangi pilihan raya, menjadikan Narendra Modi sebagai perdana menteri. Rashtriya Swayamsevak Sangh ialah organisasi induk dan tulang belakang ideologi kepada sejumlah kumpulan Hindutva termasuk BJP yang memerintah. Dalam afidavitnya, Shinde mendakwa pemimpin sayap kanan atas terlibat dalam Nanded Blast.

Menurut afidavit itu, Shinde terlibat dengan RSS sejak 1990 ketika dia berusia 18 tahun. Dia pergi ke Jammu pada 1994 selepas membaca bahawa orang Hindu dibunuh di negeri itu, dan Indresh Kumar, seorang veteran RSS, melantiknya sebagai “vistarak’. (siaran dalam RSS) Rajauri dan Jawaharnagar.
Pada tahun 1995, Shinde telah ditangkap kerana menampar bekas ketua menteri Farooq Abdullah tetapi telah diselamatkan. Dia dibebaskan pada tahun 1998.

Shinde menyatakan dalam afidavitnya bahawa letupan bom mempunyai motif politik. Mereka bertujuan untuk mempolarisasi pengundi Hindu terhadap orang Islam. “Untuk memilih lelaki untuk tujuan ini, terdapat mesyuarat peringkat negeri VHP di Thane (Maharashtra).

Dalam mesyuarat itu, pemohon telah diperkenalkan dengan satu Himanshu Panse of Nanded. Pada masa itu Himanshu Panse adalah pekerja sepenuh masa VHP di Goa. Dia dan tujuh rakannya telah dipilih untuk latihan.

Pemohon membawa Himanshu dan rakan-rakannya ke Jammu. Di sana mereka menerima latihan dalam persenjataan moden daripada jawans Tentera India.

“Untuk memilih lelaki untuk tujuan ini, terdapat mesyuarat peringkat negeri VHP di Thane (Maharashtra). Dalam mesyuarat itu, pemohon telah diperkenalkan dengan satu Himanshu Panse of Nanded. Pada masa itu Himanshu Panse adalah pekerja sepenuh masa VHP di Goa. Dia dan tujuh rakannya telah dipilih untuk latihan.

Penemuan mahkamah antipengganas
Kebanyakan perkara yang didakwa oleh Shinde dalam afidavitnya adalah sebahagian daripada kertas pertuduhan pertama Skuad Anti-Keganasan Maharashtra dalam kes itu. Kertas pertuduhan mengatakan bahawa Panse telah pergi ke sebuah resort di “Sinhagad dekat Pune pada tahun 2003 untuk latihan dalam membuat bom paip daripada seorang lelaki bernama Mithun Chakraborty”.

Di samping itu, Sanatkumar Ragvithal Bhate, seorang pegawai Tentera Laut yang bersara dari Pune, juga dilaporkan memberitahu skuad anti-keganasan bahawa Parade telah memintanya untuk “melatih aktivisnya dalam penggunaan kayu gelatin di sebuah kem di bandar”.

Selain itu, penyiasat dilaporkan telah menemui bahan yang menunjukkan bahawa terdapat rancangan untuk menyerang sebuah masjid di Aurangabad dari rumah di mana letupan yang meragut nyawa Panse berlaku.

Bagaimanapun, Biro Siasatan Pusat, yang mengambil alih kes itu pada 2013, mendakwa letupan itu adalah kejadian terpencil.

Tetapi afidavit Shinde membantah kesimpulan ini. Menurutnya, antara orang lain di kem membuat bom itu ialah Rakesh Dhawade, yang telah dituduh dalam kes letupan Malegaon

Kongres menuntut siasatan

Pemimpin Kongres Pawan Khera dan Digvijaya Singh tweet afidavit mengatakan bahawa pendedahan daripada bekas pekerja RSS itu telah mendedahkan organisasi sayap kanan itu. Pada tahun 1994, Shinde telah menamatkan kursus latihan awal RSS (Prathmik Sangh Shiksha Varg).

Beliau menamatkan peringkat kedua program latihan RSS pada 1996–1997 dari Chandigarh. Beliau kemudiannya dinamakan “Pracharak” Reasi Tehsil di daerah Udhampur di Jammu.

Pada tahun 1999, beliau kembali ke Mumbai dan dilantik sebagai ketua Bajrang Dal. Dia bertemu dengan Milind Parande semasa bekerja dengan Bajrang Dal.

Parande Dia menyelia bahagian VHP di Maharashtra.
Yashwant Shinde, bekas pekerja Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) mendakwa dalam afidavit yang difailkan di mahkamah Nanded Maharashtra bahawa dia mengambil bahagian dalam kem membuat bom setahun sebelum pilihan raya Lok Sabha 2004 dan bahawa organisasi yang berkaitan dengan RSS bertanggungjawab untuk banyak letupan bom di seluruh negara.

Ucapan penutup
Kerajaan India membisu tentang dakwaan Shinde. Ia sepatutnya mengadakan siasatan yang adil untuk menyaring kebenaran. Kegilaan anti-Muslim yang dijana melalui letupan bom melonjakkan Narindera Modi berkuasa pada pilihan raya Lok Sabha 2014.