Kos pengebumian Shinzo Abe bernilai Lebih RM54 juta

Kos pengebumian Shinzo Abe bernilai Lebih RM54 juta

Kongsikan Berita Ini

Kos pengebumian Shinzo Abe bernilai RM54 juta. Jepun akan membelanjakan kira-kira ¥1.65 bilion (RM54 juta) dalam pengebumian yang dirancang untuk bekas perdana menteri Jepun, Shinzo Abe.

Anggaran baharu daripada kerajaan negara itu, termasuk membabitkan kos keselamatan dan penerimaan tetamu.

Kerajaan pada akhir Ogos lalu meluluskan bajet yang lebih sederhana

sebanyak ¥250 juta untuk pengebumian, tetapi kemudiannya berdepan kritikan atas apa yang dianggap sebagai angka tidak realistik yang mengecualikan perbelanjaan yang besar untuk keselamatan dan penganjuran VIP.

Kerajaan kini menganggarkan yuran keselamatan untuk pengebumian akan mencecah kira-kira ¥800 juta, manakala tuan rumah delegasi asing akan menelan belanja kira-kira ¥600 juta, umum Ketua Setiausaha Kabinet, Hirokazu Matsuno.

Kos pengebumian Shinzo Abe bernilai RM54 juta

“Jika kami memberikan anggaran yang dipermudahkan, saya rasa jumlahnya hampir sama dengan apa yang anda katakan,” katanya menjawab soalan sama ada jumlah pengebumian negeri akan menjadi kira-kira ¥1.7 bilion.

Kira-kira 60,000 tetamu dijangka menghadiri majlis itu yang akan diadakan pada 27 September di Dewan Nippon Budokan Tokyo.

Tetamu, termasuk lebih 900 delegasi asing dengan kira-kira 50 daripadanya dijangka termasuk VIP peringkat ketua negara, menurut Matsuno.

Abe ditembak mati ketika perhimpunan pilihan raya pada bulan Julai lalu.

Pembunuh Abe memberitahu pendakwa dia menyimpan dendam terhadap sebuah pertubuhan agama, yang terkenal dengan majlis perkahwinan secara besar-besaran dan taktik pengumpulan dana yang agresif, dan percaya Abe mempunyai hubungan dengan kumpulan itu, lapor media tempatan. – REUTERS