Syed Ali Shah Gilani (Allahyarham) Bekas Pengerusi Persidangan Hurriat Semua Parti memperjuangkan kemerdekaan IIOJK

Syed Ali Shah Gilani (Allahyarham) Bekas Pengerusi Persidangan Hurriat Semua Parti memperjuangkan kemerdekaan IIOJK

Kongsikan Berita Ini

Syed Ali Shah Gilani ialah seorang pemimpin pembebasan Kashmir India dan ahli politik. Beliau kekal sebagai ahli Dewan Undangan Jammu dan Kashmir dari 1972-1982 dan sekali lagi dari 1987-1990.

Beliau dilahirkan di Bandipora, IIOJK dan kekal bergabung dengan All Parties Hurriat Conference.
Dia adalah anak kepada seorang buruh tanpa tanah di jabatan terusan.

Beliau mendapat pendidikan tinggi dari Universiti Punjab Lahore. Beliau mengajar di kolej perantaraan di Sopore,IIOJK.Beliau adalah seorang Islamis,pemimpin pembebasan Pakistan.Beliau juga dianggap sebagai bapa jihad Kashmir.

Gilani telah menyeru banyak mogok umum atau penutupan,sebagai tindak balas kepada kematian yang tidak dinamakan disyaki militan dan kematian orang awam di Kashmir.

Selepas kematian Burhan Muzaffar Wani dan pergolakan Kashmir 2016 yang berterusan selama lima bulan berturut-turut untuk memulihkan Normalcy di IIOJK, Geelani menghantar surat kepada penyenaraian PBB untuk langkah Membina keyakinan.

Pada 29 November 2010, Gilani bersama Arundhati Roy, aktivis varavara Rao dan tiga yang lain didakwa di bawah seksyen 124A hasutan 153A dan 504/505 dan lain-lain. Pertuduhan yang membawa hukuman maksimum penjara seumur hidup, adalah hasil seminar bertajuk diri mereka. memberi di New Delhi ,)”Azadi satu-satunya cara” pada 21 Oktober di mana Geelani dihina.
Sepupunya Ghulam Nabi Fai masih berjuang untuk kebebasan yang berpangkalan di London.

Pasport Gilani telah dirampas pada tahun 1981 kerana tuduhan aktiviti anti India. Dia disahkan menghidap kanser buah pinggang tetapi Kerajaan India tidak membenarkannya mendapatkan rawatan dari luar negara. Dia kekal sebagai tahanan rumah sepanjang hayatnya.


Selepas serangan Pulwama 2019, India mengambil tindakan lebih tegas terhadap pembebas pro-Pakistan termasuk Geelani. Pada 14 Ogos 2020, Presiden Pakistan Arif Alvi menganugerahkan Nishan-e-Pakistan, anugerah sivil tertinggi kepada Geelani untuk mengiktiraf perjuangannya selama berdekad-dekad untuk hak warga Kashmir untuk menentukan nasib sendiri.

Dia meninggal dunia pada 1 September 2021 pada usia 91 tahun dan dikebumikan dalam bendera Pakistan. Ulang tahun kematiannya yang pertama akan disambut pada 1 September di IIOJK dengan penuh penghormatan dan penghormatan untuk memberi penghormatan kepadanya atas jasanya untuk kebebasan dan pembebasan IIOJK. Semoga Allah SWT melimpahkan rahmat yang tidak terkira kepada pejuang kemerdekaan veteran dan menjaga rohnya dalam keamanan abadi.