Sabah Perlu Produk Baru Untuk Tingkatkan Pertumbuhan Ekonomi – Dr. Joachim

Sabah Perlu Produk Baru Untuk Tingkatkan Pertumbuhan Ekonomi – Dr. Joachim

Kongsikan Berita Ini
Dr Joachim (tiga kanan) bersama pemenang pertandingan pitching SEC – Mohamad Azri Azmi, Mercy A.U.F (Kota Marudu) yang memenangi RM150,000, Chen Li Ping, Pretty Anura (Kota Kinabalu) yang memenangi RM100,00 dan Nathaniel Maikol, Royal O’ganic (Penampang), RM50,000…

KOTA KINABALU, SABAH – Sabah memerlukan produk baharu yang mampu meningkatkan halaju pertumbuhan ekonominya, kata Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Pembangunan Perindustrian Datuk Dr. Joachim Gunsalam.

“Pemikiran kita perlu beralih daripada bukan sahaja menjual di dalam bandar tempatan kita, tetapi minda yang memfokuskan kepada pasaran eksport…

“Di pasaran antarabangsa inilah anda boleh mengembangkan perniagaan anda sendiri secara eksponen dan pertumbuhan positif akan melonjakkan ekonomi Sabah.

“Justeru, saya menyeru Sabah Entrepreneurs Creation (SEC) untuk melakukan lebih banyak lagi. Transformasikan usahawan ini kepada usahawan berorientasikan eksport,” katanya ketika berucap merasmikan Pertandingan Pitching Grand Final SEC edisi 2022 di sini pada malam Sabtu.

Menurut Dr. Joachim, jumlah perdagangan Sabah telah meningkat sebanyak 9.8 peratus tahun ke tahun (y-o-y) kepada rekod tertinggi RM87.2 bilion, berdasarkan Laporan Perangkaan Perdagangan Luar Negeri Sabah bagi 2021 yang dikeluarkan baru-baru ini oleh Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Statistik ini tentang jumlah pelaburan perdagangan Sabah, tambahnya.

Dr Joachim juga berterima kasih kepada Dato’ George Lim, Pengasas SEC (Persatuan Transformasi Pembangunan Usahawan Sabah) dan GA Space, kerana membantu usahawan di Sabah melalui inisiatif seperti pertandingan pitching.

“Saya diberitahu bahawa SEC telah membantu 100 usahawan setiap tahun sejak empat tahun lalu. Untuk menjadi lebih baik dalam apa yang mereka lakukan adalah kemajuan yang sangat mengagumkan. Dengan sifat positif ini, ekonomi Sabah pasti akan berada di landasan pertumbuhan yang betul. Kementerian saya mengalu-alukan dan menghargai inisiatif ini. Terima kasih Dato’ George dan pasukan,” katanya.

Dr Joachim juga memberi jaminan bahawa Kementeriannya sentiasa berada di sini untuk membantu dan menyokong usahawan Sabah.

“Kami telah menyediakan kursus kepada usahawan mengenai topik seperti pembungkusan, pelabelan dan pelesenan untuk menjadikan produk mereka boleh dipasarkan.

“Selain itu, Kementerian saya juga membantu dalam memasarkan produk Sabah melalui hubungan perniagaan dengan syarikat runcit seperti Kedai Mesra Petronas, Pasar Raya Bataras, Pasar Raya Segi Fresh, GM Klang dan Fasarina Express Mart Labuan.

“Baru-baru ini, Kementerian turut melancarkan IKS Mart keempatnya di Papar, dengan beberapa lagi lokasi dirancang seperti Kota Marudu, Tuaran, Tawau dan Keningau. Matlamat IKS Mart ini adalah untuk membantu mempromosikan produk keluaran tempatan oleh industri kecil dan sederhana.

“Selain itu, pasar raya itu juga bertindak sebagai pusat pengumpulan produk Sabah di wilayah itu,” katanya sambil menambah produk pengubah permainan sudah tentu produk keluaran tempatan Sabah sendiri.

“Kami tiada pilihan selain menyokong produk tempatan kami sendiri kerana ia lebih mampan, produk yang lebih murah dan ia mewujudkan jaminan makanan kami sendiri…

“Terdapat banyak bahan tempatan yang boleh diproses menjadi produk makanan seperti pisang (bekalan yang banyak), ubi kayu, keledek, semua ini boleh diproses dan dihasilkan di pasaran tempatan.

“Ketika kita memasuki tahun ketiga pandemik, dunia dicabar dengan aliran tunai yang bergelut, logistik, tenaga kerja dan peningkatan kos sara hidup.

“Cabaran-cabaran ini telah memberikan peluang yang luas kepada usahawan dab syarikat di Sabah untuk secara berterusan dan sentiasa berusaha ke arah mengurangkan kos pengeluaran produk mereka supaya produk mereka boleh dijual kepada pasaran pada harga yang berpatutan dan kompetitif,” katanya.

Dr. Joachim juga berharap untuk melihat lebih banyak kerjasama antara SEC dan Kementeriannya untuk membantu PKS Sabah berkembang di peringkat tempatan dan berkembang di peringkat antarabangsa.