5 OGOS 2019 SEJARAH HITAM UNTUK RAKYAT J&K

5 OGOS 2019 SEJARAH HITAM UNTUK RAKYAT J&K

Kongsikan Berita Ini

Ia adalah fakta yang diketahui bahawa Jammu dan Kashmir adalah pertikaian yang diiktiraf UNSC antara Pakistan dan India. Kedua-dua negara bertempur dalam perang pertama berhubung kesertaan kepada kerajaan Jammu dan Kashmir pada 1947/1948, apabila India menduduki sebahagian besar Jammu dan Kashmir melalui campur tangan ketenteraannya.

Apabila tentera Pakistan menentang pencerobohan tentera India, pada 1 Januari 1948, di bawah Perkara 35 Piagam PBB, India merujuk pertikaian Kashmir kepada Majlis Keselamatan PBB. Pada 20 Januari 1948, UNSC meluluskan Resolusi 39, menyeru agar penyiasatan segera terhadap pertikaian itu untuk mengelakkan perang besar, dilakukan oleh Suruhanjaya PBB yang baru ditubuhkan untuk India dan Pakistan (UNCIP).

Pada 21 April 1948, UNSC menerima pakai Resolusi 47, meminta gencatan senjata, dan memutuskan bahawa penyertaan negara ke Pakistan atau India akan dilakukan melalui plebisit yang bebas dan tidak berat sebelah, seperti yang dipersetujui oleh kedua-duanya, Pakistan dan India. Resolusi itu juga mengarahkan UNCIP melawat benua kecil itu dan menjadi pengantara serta memudahkan kedua-dua negara mengadakan plebisit.

Pada tahun-tahun kemudian, India menggagalkan semua usaha UNSC dan UNCIP untuk mengadakan plebisit atas satu alasan atau yang lain, kerana India tahu bahawa jika plebisit yang tidak berat sebelah diadakan, maka penduduk majoriti Islam Jammu dan Kashmir akan mengundi untuk menyertai Pakistan.

Menurut Perkhidmatan Media Kashmir (KMS), sejak 1989, kira-kira 100,000 warga Kashmir telah dibunuh oleh pasukan pendudukan India di Kashmir yang Diduduki India (IOK). Daripada jumlah ini, lebih daripada 7,120 orang telah terbunuh dalam tahanan India. 109,200 bangunan telah musnah. 22,896 wanita telah menjadi balu, 107,754 kanak-kanak telah menjadi yatim piatu dan lebih daripada 11,110 wanita telah dirogol dan dirogol beramai-ramai oleh tentera pendudukan India. Sehingga Januari 2019, 8500 pemuda Kashmir telah cedera akibat Tembakan Pellet. Daripada jumlah ini, 207 telah buta sebelah mata, manakala 130 telah menjadi buta total.

Melepasi semua had, pada 5 Ogos 2019, kerajaan Modi memansuhkan Perkara 35-A dan 370 perlembagaan India dan mengambil autonomi Jammu dan Kashmir; membahagikan negeri kepada dua wilayah Kesatuan. India telah menukar wilayah yang diisytiharkan oleh UNSC yang dipertikaikan antara Pakistan dan India, menjadi bahagian pentingnya, yang melanggar sepenuhnya resolusi UNSC mengenai Kashmir.

Untuk mengelakkan reaksi warga Kashmir, sementara India telah meningkatkan bilangan pasukan keselamatannya daripada 700,000 kepada melebihi 1100,000, ia juga telah mengetatkan perintah berkurung/berkurung di lembah Kashmir, yang masih ada dan perkhidmatan internet di Kashmir juga disekat.

India juga telah menangkap/menjara semua pemimpin/pemuda Kashmir dan tentera India sedang sibuk melakukan pembunuhan beramai-ramai di lembah Kashmir.

Apabila Pakistan merujuk perkara itu kepada UNSC pada Ogos/September 2019, kecuali China, ahli kuasa veto yang lain tidak mengecam tindakan India, walaupun mereka meminta India dan Pakistan menyelesaikan pertikaian Kashmir melalui perbincangan dua hala. UNSC juga tidak boleh bersetuju untuk menerima pakai resolusi yang mengikat untuk mengekang India daripada mengubah secara sepihak status Jammu dan Kashmir yang dipertikaikan dengan membahagikannya kepada dua wilayah kesatuan dan untuk menamatkan sekatan dan pembunuhan beramai-ramai di Kashmir.

Kami juga merayu kepada ahli UNSC bahawa mereka harus menerima pakai resolusi baru yang mengikat Kashmir, meminta India menarik balik sekatan, menamatkan pembunuhan beramai-ramai di Kashmir, dan membalikkan langkah yang telah diambil pada 5 Ogos 2019. Dan itu, India juga harus terikat untuk sama ada bersedia untuk mengadakan plebisit di Jammu dan Kashmir, atau mengadakan dialog dengan Pakistan tanpa sebarang prasyarat, untuk menyelesaikan pertikaian Kashmir dalam tempoh maksimum 5 tahun akan datang.