Tuntutan Sulu: Tidak Boleh Pandang Remeh Tapi Jangan Melulu – Jasnih | Sabah News

Tuntutan Sulu: Tidak Boleh Pandang Remeh Tapi Jangan Melulu – Jasnih | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Pembantu Menteri Kewangan Jasnih Daya…

KOTA KINABALU, SABAH – Isu tuntutan waris Sulu bukanlah perkara yang boleh dipandang ringan tetapi Malaysia pastinya tidak mahu tergesa-gesa dan terlalu teruja membincangkannya yang boleh diputar belitkan pada masa hadapan kata Adun Pantai Dalit, Jasnih Daya.

Beliau berkata semasa persidangan Dewan Undangan Negeri baru-baru ini, percubaan untuk mengadakan perbahasan mengenai isu tersebut telah dibatalkan kerana Speaker berkata ia berada di bawah senarai Persekutuan, di mana perkara antarabangsa dan keselamatan adalah dalam bidang kuasa Kerajaan Persekutuan.

“Justeru memadailah Ahli Parlimen (Ahli Parlimen) menyuarakannya di Dewan Rakyat dan setahu kita usul perbahasan ditolak kerana sub-judis…

“Ia bukan masa yang sesuai untuk mengambil langkah politik dalam isu ini,” katanya dalam catatan pada Facebooknya sambil memetic ayat Winston Churchill: “perkara yang baik berlaku kepada mereka yang menunggu”.

Jasnih juga tidak menyangka Kerajaan Persekutuan mengambil tindakan ini dengan “sekadar melepaskan batuk di tangga (tidak serius dalam melakukan sesuatu)” seperti yang didakwa oleh pihak tertentu.

Beliau berkata ahli Parlimen dipanggil untuk taklimat khas dan kemudian mengklasifikasikan isu ini di bawah Akta Rahsia Rasmi kerana ia boleh memberi sedikit kelemahan kepada kes yang sedang berjalan jika dibincangkan secara terbuka.

“Pendirian kami di Sabah sebulat suara, bahawa kami tidak mengiktiraf tuntutan Sulu…

“Apa yang seolah-olah dilupakan ialah Suruhanjaya Cobbold telah mendaftar referendum di Sabah dan kami memilih untuk membentuk Malaysia dan dengan itu, kami tadbir urus sendiri sebelum Hari Malaysia.

“Sentiasa ingat “Marilah Bersama Serta Maju Jaya, Merdeka Sepanjang Masa. Bersatu Segala Bangsa Sentosa, Sabah Negeri Merdeka,” katanya.

Dilaporkan bahawa aset dua anak syarikat Petronas di Azerbaijan telah dirampas oleh bailif untuk pewaris kesultanan Sulu yang kini tidak berfungsi, yang menuntut AS$14.92 bilion (RM62.59 bilion) dari Malaysia awal bulan ini.

Bernama yang memetik Financial Times melaporkan peguam plaintif dilaporkan merampas aset Petronas yang didaftarkan di Luxembourg iaitu Petronas Azerbaijan (Shah Deniz) dan Petronas South Caucasus dengan nilai dilaporkan lebih AS$2 bilion (RM8.8 bilion).

Sejak itu, rakyat Malaysia telah diberikan oleh Mahkamah Rayuan Paris di Perancis, penangguhan penguatkuasaan Anugerah Akhir ke atas tuntutan oleh pihak yang mendakwa sebagai waris dan pengganti kepentingan kepada Sultan Jamalul Kiram II.

Jumaat lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar dalam satu kenyataan akhbar berkata kabinet sedang menubuhkan pasukan petugas khas untuk meneliti, memantau dan merangka pelan tindakan bagi menangani isu itu. waris Sultan Jamalul Kiram II (Sultan Sulu) menentang kerajaan Malaysia.

Pasukan petugas khas itu, yang akan diketuai oleh Wan Junaidi, termasuk Menteri Luar Datuk Sri Saifuddin Abdullah, Peguam Negara Tan Sri Idris Harun dan pakar-pakar lain.