Pusat Warga Emas Dan OKU Inanam Dijangka Siap Tahun 2024 | Sabah News

Pusat Warga Emas Dan OKU Inanam Dijangka Siap Tahun 2024 | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Shahelmey memberikan isyarat bagus sambil menari bersama warga emas SASC…

KOTA KINABALU, SABAH – Sebuah kompleks pusat jagaan baharu untuk warga emas dan orang kurang upaya berhampiran EG Mall di Inanam, di sini, dijangka siap dibina lewat 2024.

Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Sabah, Datuk Ir. Shahelmey Yahya mendedahkan bahawa ianya tidak akan seperti tiga rumah warga emas milik kerajaan sedia ada di Kinarut, Tawau dan Sandakan.

“Pelanggan dikehendaki membayar dan kumpulan sasaran adalah mereka yang sanggup membayar untuk keselesaan dan keselamatan pada harga yang berpatutan.

“Buat masa ini fokus kami hanya kepada pembinaan manakala Jabatan Kebajikan Masyarakat Sabah akan menubuhkan jawatankuasa untuk menentukan pengurusannya apabila siap,” katanya.

Shahelmey meninjau kawasan pembinaan kompleks jagaan warga emas dan OKU baharu Sabah di Inanam awal bulan ini…

Tambahnya, kompleks bersepadu itu, dengan anggaran kos RM22 juta, akan menempatkan sehingga 50 individu dalam fasa pertama operasi.

“Konsep ini adalah yang pertama seumpamanya untuk Sabah, di mana komuniti warga emas dan orang kurang upaya berkongsi ruang yang sama…

“Peluang pekerjaan juga akan disediakan untuk OKU dalam kemudahan enam ekar,” katanya sambil menambah pembangunan yang dijalankan adalah selaras dengan inisiatif Sabah Maju Jaya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Majlis Pemasangan Ke-17 Persatuan Warga Emas Sabah (SASC) yang ditunda selama dua tahun akibat wabak Covid, di Likas pagi tadi.

“Malaysia dijangka menjadi negara menua menjelang 2030 dengan 15 peratus penduduk akan berumur 60 tahun ke atas.

“Aktiviti sosial memainkan peranan penting dalam mengekalkan kesejahteraan mental mereka seperti bersenam dan beriadah.

“Melalui ini, warga emas akan dapat mewujudkan hubungan, perhubungan dan interaksi positif yang boleh berkembang menjadi persahabatan yang akan membantu mereka daripada berasa kesunyian,” katanya dalam ucapannya.