Bas Elektrik Futuristik Cuba Jalan Kota Kinabalu | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Shahelmey (tengah) melancarkan gimik ‘flag-off’ eBusKK…

KOTA KINABALU, SABAH – Warga kota ini akan dapat merasai pengangkutan awam yang selesa dan ‘bersih’ secara percuma dengan perasmian perkhidmatan bas berkuasa elektrik pertama di Sabah tidak lama lagi.

Perkhidmatan eBusKK sedang dijalankan oleh Qhazanah Sabah Berhad (QSB) sebagai sebahagian daripada projek perintis selama enam bulan di mana orang ramai boleh menikmati perjalanan di sekitar Bandaraya bermula dengan laluan antara Sepanggar dan Menara Kinabalu. 

Kajian akan dijalankan semasa larian rintis ini untuk menilai kemampanan perkhidmatan bas elektrik di Sabah untuk membuka jalan kepada perancangan terperinci dan keseluruhan perkhidmatan eBus masa hadapan.

Sejak Oktober lalu, QSB telah berusaha untuk memastikan persediaan teknikal dan langkah-langkah keselamatan ditetapkan.

Ini termasuk kajian teori mekanikal, kebolehpercayaan produk, sokongan vendor, infrastruktur dan kecekapan sistem untuk menyokong perkhidmatan pengangkutan awam sedia ada.

Kajian eBus juga akan melengkapkan perancangan masa depan ibu negeri.

Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat negeri Datuk Ir. Shahelmy Yahya menyaksikan penamatan perkhidmatan eBus di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) pagi tadi.

Turut hadir Pengerusi QSB Datuk Seri Panglima Dr Salleh Said Keruak.

Pengarah Eksekutif QSB, Haji Mohd Shukor Abdul Mumin berkata perkhidmatan eBusKK dikendalikan dengan bas 54 penumpang yang akan melalui laluan pengangkutan awam yang ditetapkan sebagai Laluan eBusKK 101 atau juga dikenali sebagai Laluan Sepanggar 6B setiap Isnin hingga Khamis.

“Ini hanyalah permulaan untuk mengukur kebolehpercayaan eBus dalam menyokong pengangkutan awam sedia ada,” katanya sambil menambah bahawa perkhidmatan itu akan membantu mempromosikan Sabah sebagai destinasi pelancongan pada masa hadapan.

Perkhidmatan eBusKK adalah usaha kerjasama QSB, cabang pelaburan kerajaan Sabah dan Gemilang Coachwork Sdn Bhd, salah satu pembina badan bas elektrik dan aluminium terkemuka di Asia.

Beliau berkata eBusKK adalah tindak balas QSB selepas ditugaskan untuk membantu menangani kesesakan lalu lintas di bandar ini dengan menggabungkan perkhidmatan pengangkutan awam yang mampan alam sekitar.

“Melalui perkhidmatan eBusKK, kami menyokong usaha Kerajaan untuk menambah baik sistem pengangkutan awam di bandar ini sambil memperkenalkan penggunaan kenderaan bebas emisi,” tambah Mohd Shukor.

“Ini juga sebagai usaha untuk membina kesedaran di kalangan pihak berkepentingan berkaitan kepentingan mempunyai sistem pengangkutan yang bersepadu dan mantap,” katanya.

Sehubungan itu, Mohd Shukor berharap kumpulan berkepentingan lain turut sama dalam usaha menambah baik lagi pengangkutan awam dengan fokus kepada sumber ‘bersih dan hijau’.

Dikuasakan sepenuhnya oleh tenaga elektrik, Mohd Shukor menjelaskan perkhidmatan eBusKK adalah antara inisiatif mengurangkan pelepasan karbon di Kota Kinabalu menjelang 2050.

“Untuk mencapai sasaran menjadi negara neutral karbon menjelang 2050, semua orang perlu terlibat…

“Harapan kami ialah perkhidmatan bas elektrik akan diperluaskan ke daerah lain di seluruh Sabah,” katanya.

Bas itu dilengkapi dengan teknologi terkini termasuk sistem pengumuman perhentian bas automatik, tanjakan menaiki untuk menyediakan akses mudah untuk orang kurang upaya dan warga emas. Ia turut dilengkapi kamera CCTV untuk keselamatan penumpang, sistem kedudukan global (GPS) dan sistem pemantauan pemandu.

Yang lain pada majlis itu termasuk Pengarah QSB Datuk Dr. Johnson Tee, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Ahmad Rizal Dahli, ahli pengurusan kanan, Pengarah Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan Sabah Norsiah Patah dan Pengarah Jabatan Trafik Dewan Bandaraya KK Tuan Saiman Anggak.