Isu Parti Nasional Menjadi Penghalang Pembangunan Sabah, Sarawak Hanya Pandangan Peribadi – Bung

Kongsikan Berita Ini
Ketua Umno Sabah Datuk Seri Panglima Bung Moktar Radin…

KOTA KINABALU, SABAH – Ketua Umno Sabah Datuk Seri Panglima Bung Moktar Radin berkata, bukan parti sama ada nasional atau tempatan yang akan menjadi penghalang pembangunan Sabah dan Sarawak.

Katanya, padangan yang dilontarkan oleh Naib Presiden Parti Pesaka Bumiputera Sarawak (PBB) Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah, merupakan pandangan peribadi beliau dan ianya bukanlah satu kekangan bagi pemimpin Sabah untuk terus menuntut hak pembangunan di negeri ini selaras dengan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

“Ini sekadar pandangan peribadi beliau. Parti nasional atau tempatan, hak rakyat Sabah akan tetap disuarakan mengikut saluran yang betul, selari dengan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63),” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini kemarin.

Bung yang juga Timbalan Ketua Menteri berkata demikian sebagai mengulas kenyataan media Abdul Karim yang menyebut kawalan parti bukan tempatan di Sabah menghalang kerjasama negeri di Malaysia Timur dalam menuntut hak dibawah (MA63).

Menurut Bung, kelebihan Sabah dibawah pemerintahan parti nasional ialah isu pembangunan dan tuntutan (MA63) boleh dibuat secara langsung dengan pemimpin pusat bagi rakyat Sabah terusan dibela.

“Samada parti Nasional atau parti tempatan, hala tujunya adalah sama, perjuangan untuk membela rakyat…

“Yang membezakannya adalah cara untuk mendapatkan bantuan dengan segera dan mudah. Ia seharusnya selari dengan parti nasional yang memerintah,” katanya.

Bung menambah sewaktu Sabah sealiran dengan pentabdiran pusat sebelum 2018, pembangunan di Sabah amat pesat membangun tanpa perlu memberontak atau membawa isu pembangunan ke mahkamah.

Katanya ia berjalan hanya dengan cara “berbisik” dengan pemimpin pusat dan peruntukan tetap diperolehi.

Menurut Bung, Sabah juga pernah diperintah oleh parti tempatan namun kesan pembangunan yang dilakukan masih kurang berkesan malah masih ada keperluan untuk meminta peruntukan dari kerajaan pusat yang diterajui oleh parti nasional.

“Sekali lagi saya menegaskan kenyataan Abdul Rahman hanya kenyataan peribadi yang seharusnya tidak dilontarkan oleh seorang pemimpin kerana ianya boleh menjejaskan hubungan baik antara kerajaan negeri dan pusat malah boleh merencatkan gagasan Perdana Menteri melalui Konsep “ Keluarga Malaysia” yang membawa pembangunan yang lebih seimbang antara wilayah,” jelas Bung.

Bung yang jug Pengerusi Barisan Nasional Sabah yakin Sabah akan membangun dengan pesat dibawah parti nasional.