Perlembagaan India telah gagal mengubahnya menjadi masyarakat sekular.

Perlembagaan India telah gagal mengubahnya menjadi masyarakat sekular.

Kongsikan Berita Ini

India mengisytiharkan dirinya sebagai sebuah negara demokratik dan sekular yang mendakwa menggalakkan keharmonian agama di dalam negeri-negeri. Namun realitinya adalah sebaliknya, perlembagaan India telah gagal untuk mengubah masyarakat India menjadi sebuah negara sekular kerana sikap berat sebelah dan ketaksuban BJP yang memimpin Modi. ideologi Hindutwa.

Hindutwa ialah ideologi politik moden yang menyokong ketuanan Hindu dan mengubah secara perlembagaan negara sekular India menjadi sebuah negara etno-agama yang diiktiraf sebagai Hindu Rashtra (bangsa Hindu). sama ada Muslim, Sikh, Kristian, Buddha dan Dalit semua minoriti adalah. menjadi mangsa di bawah dasar berat sebelah BJP. Nampaknya India telah menjadi negara apartheid, di mana hak asasi manusia dan kesaksamaan telah menjadi idea yang jauh.

Karnataka ialah sebuah negeri di barat daya India yang telah menjadi berita kerana BJP memimpin ideologi Hindutwa dan sikap diskriminasi terhadap orang Islam dan Kristian. Minoriti telah menanggung beban dasar Hindutwa di seluruh India di bawah kerajaan neo Nazi BJP/RSS semasa.

Malah penganut Hindu liberal, yang tidak bersetuju dengan dasar Hindutwa terpaksa menghadapi akibat daripada penentangan. Kontemporari, perebutan hijab dan tudung kunyit terus merebak ke lebih banyak kolej di Karnatka dan isu telah masuk dalam wacana nasional; ingin mendapatkan momentum pada hari-hari mendatang .

Pengharaman Hijab adalah satu lagi serangan terhadap pandangan sekular India bahawa India kehilangan dengan cepat. Larangan hijab sekali lagi menonjolkan kebencian Modi terhadap minoriti Islam. Pada masa lalu, semasa 2002, Modi adalah dalang pembunuhan beramai-ramai Gujrat untuk menghapuskan penentangan umat Islam dengan bangganya.Demokrasi etnik dan pendekatan autoritarian mentakrifkan kontur masa depan dasar India dengan sikap tidak bertoleransi dan diskriminasi sebagai tonggak utamanya.

Memaksa wanita Islam melepaskan tudung mereka adalah pelanggaran yang jelas terhadap perkara 25 perlembagaan India, yang menjamin kebebasan beragama dan melarang mereka memasuki bilik kelas melanggar perkara 21(A)& artikel 15 yang memberi jaminan hak untuk pendidikan dan melarang diskriminasi berdasarkan agama, bangsa, kasta, jantina atau tempat lahir masing-masing. Pada 15 Mac 2022, tiga hakim hakim Mahkamah Tinggi Karnatka mengekalkan larangan kerajaan negeri terhadap hijab di sekolah dan kolej atas alasan pemakaian tudung tidak penting dalam Islam.

Keputusan diskriminasi itu menjadikan India sebagai penghinaan terhadap apa yang dipanggil kelayakan liberal dan sekular di bawah rejim Hindutwa yang diilhamkan Modi yang melindungi dan menggembirakan Majoriti Hindu.

Oleh itu, India bukan sahaja melanggar artikel perlembagaannya mengenai kebebasan beragama tetapi juga menjadi penandatangan kepada beberapa konvensyen antarabangsa, melanggar artikel 18 perisytiharan sejagat Hak Asasi Manusia (UDHR), artikel 18 perjanjian antarabangsa mengenai Hak sivil dan politik (ICCPR) yang menekankan kebebasan berfikir dan hati nurani dan agama.