Warga Malaysia Nagaenthran Dihukum Gantung Pagi Tadi Di Singapura | Sabah News

Warga Malaysia Nagaenthran Dihukum Gantung Pagi Tadi Di Singapura | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

SINGAPURA – Nagaenthran Dharmalingam, seorang warga Malaysia dikatakan kurang upaya intelaktual yang disabitkan dengan kesalahan mengedar dadah pada tahun 2010 telah dihukum bunuh di penjara Changi sini pagi tadi.

Nagaentran, yang ditahan selepas polis menemui seikat 42.7 gram dadah jenis heroin yang diikat pada pahanya, digantung sebelum subuh tadi, kata keluarganya.

Navin Kumar, abang kepada Nagaenthran, memberitahu agensi berita Reuters bahawa mayatnya akan dihantar pulang ke Malaysia di mana pengebumian akan diadakan di bandar utara Ipoh.

Hukuman mati terhadap warga Malaysia itu dibuat selepas Mahkamah Rayuan Singapura menolak usaha ibu lelaki berusia 34 tahun itu untuk menghentikan hukuman mati terhadap anaknya.

Para hakim berkata pengakuan ibu itu pada saat-saat akhir adalah “menyakitkan hati”.

Bulan lalu, mahkamah memanggil usaha undang-undang untuk menyelamatkan nyawa Naga sebagai “penyalahgunaan terang-terangan dan mengerikan terhadap proses undang-undang, dan bahawa adalah tidak wajar untuk melibatkan diri atau menggalakkan percubaan terakhir” untuk menangguhkan atau menghentikan pelaksanaan (hukuman mati).

Kes Nagaenthran telah menarik perhatian global terhadap penggunaan hukuman mati yang berterusan di Singapura, terutamanya dalam kes pengedaran dadah, dan mencetuskan perdebatan baharu di negara kota itu sendiri.

M Ravi, seorang peguam yang sebelum ini mewakili Nagaenthran, menyatakan kesedihannya atas hukuman mati pada hari Rabu di Twitter, berkata: “Om Shanti, semoga rohmu tenang.”

Dia menambah, “Kamu boleh menghancurkan kami, tetapi tidak mengalahkan kami. Perjuangan kita menentang hukuman mati diteruskan.”

Pada hari Isnin, beberapa ratus orang yang menunjukkan penentangan mereka terhadap hukuman mati, berkumpul di Taman Hong Lim, iaitu sebidang tanah kecil di pusat bandar yang merupakan satu-satunya tempat di mana kerajaan Singapura membenarkan perhimpunan awam.

Kerajaan Malaysia, pakar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Kesatuan Eropah, kumpulan masyarakat sivil dan selebriti termasuk usahawan British Richard Branson turut menggesa agar nyawa Naga diselamatkan.

“Penggunaan hukuman mati bagi kesalahan berkaitan dadah tidak serasi dengan undang-undang hak asasi manusia antarabangsa,” tulis Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia PBB dalam satu kenyataan yang menggesa Singapura menghentikan hukuman mati Naga.

“Negara-negara yang masih belum memansuhkan hukuman mati hanya boleh mengenakannya untuk “jenayah paling serius”, yang ditafsirkan sebagai jenayah berat yang melampau dan melibatkan pembunuhan dengan sengaja.”

Singapura juga bercadang untuk menggantung Datchinamurthy Kataiah, seorang lagi rakyat Malaysia yang disabitkan kesalahan dadah, pada hari Jumaat dalam apa yang dikatakan oleh Pejabat Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Hak Asasi Manusia (OHCHR) sebagai “percepatan yang membimbangkan dalam notis pelaksanaan hukuman mati di negara itu”.

Abdul Kahar Othman, warga Singapura yang turut disabitkan kesalahan berkaitan dadah, dihukum gantung pada 30 Mac dan merupakan orang pertama yang dihukum gantung oleh negara itu dalam tempoh dua tahun.

Sekurang-kurangnya tiga lelaki lain didapati bersalah atas kesalahan berkaitan dadah, Roslan Bakar, Rosman Abdullah dan Pannir Selvam Pranthaman, berisiko untuk dihukum mati, menurut PBB.

Negara itu telah meminda garis panduan hukuman untuk membenarkan hakim menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup dan bukannya hukuman mati mandatori dalam beberapa kes pengedaran dadah dengan syarat defendan memenuhi syarat tertentu.

Singapura mengekalkan beberapa undang-undang dadah yang paling keras di dunia dan mendakwa hukuman mati bertindak sebagai penghalang. PBB melaporkan lebih 50 orang sedang menunggu hukuman mati di negara itu.

Malaysia dan Indonesia juga menjatuhkan hukuman mati bagi jenayah dadah, tetapi Malaysia telah mengkaji semula penggunaannya dan kini mempunyai moratorium hukuman mati.