KERAJAAN GRS-BN WUJUDKAN PELUANG PEKERJAAN BUAT RAKYAT SABAH MENERUSI INISIATIF SMJ – KM HAJIJI | Sabah News

KERAJAAN GRS-BN WUJUDKAN PELUANG PEKERJAAN BUAT RAKYAT SABAH MENERUSI INISIATIF SMJ – KM HAJIJI | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor bersama dengan ketua Bahagian Bersatu Sipitang merangkap Pengarah UPPM Negeri Sabah Datuk Matbali Haji Musah menyampaikan sumbangan Ramadan dan Aidilfitri kepada para penerima pada Majlis Iftar Rakyat YAB ketua Menteri Sabah bersama Masyarakat Parlimen Sipitang. Turut hadir pada Majlis itu adun kawasan Lumadan, Tuan Haji Ruslan Haji Muharam, ahli Parlimen Sipitang Yamani Hafez Musa…

SIPITANG, SABAH – Kerajaan Negeri GRS-BN menerusi inisiatif Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) mewujudkan sebanyak peluang pekerjaan yang mungkin supaya rakyat Sabah tidak perlu mencari kerja di tempat lain.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor berkata hampir 200,000 rakyat Sabah, tidak termasuk tanggungan, kini bekerja di Semenanjung Malaysia.

“Sebab itu kerajaan GRS-BN fokus untuk mewujudkan negeri mesra pelabur untuk menarik lebih ramai pelabur datang…

“Saya mahu bawa masuk pelabur ke Sabah supaya kita boleh mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan kepada belia tempatan kita,” katanya.

Beliau berucap pada majlis berbuka puasa anjuran Bersatu Sipitang di Dataran Masjid Nurul Iman di Weston dekat sini pada semalam.

Hajiji memaklumkan orang ramai bahawa 10 syarikat besar telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) untuk melabur dalam Perindustrian Minyak dan Gas Sipitang. Taman (SOGIP).

Beliau berkata pelaburan bernilai berbilion ringgit apabila direalisasikan akan memberi manfaat secara langsung kepada rakyat khususnya belia di daerah ini daripada peluang pekerjaan dan ‘spinoff’ ekonomi.

Menurutnya, walaupun berdepan cabaran pada awalnya, Kerajaan Negeri GRS-BN berjaya menyediakan Hala Tuju SMJ, rancangan lima tahun untuk membangunkan Sabah, yang dilancarkan hanya enam bulan selepas mengambil alih tampuk pemerintahan.

“Dalam tempoh setahun sahaja menerajui Kerajaan Negeri, kami berjaya menarik pelabur datang dan ada yang sudah menandatangani perjanjian untuk menubuhkan operasi di Sabah,” katanya.

Antara projek berimpak tinggi yang telah berlepas ialah dua di Taman Perindustrian Kota Kinabalu (KKIP) dan satu lagi di Paitan di mana projek tanaman kelapa hasil tinggi sedang dijalankan.

Hajiji juga meluluskan beberapa projek pembangunan untuk komuniti Weston.

Hadir sama Menteri Tugas-Tugas Khas Datuk Ariffin Arif, Timbalan Menteri Kewangan Persekutuan II dan Ahli Parlimen Sipitang Yamani Musa serta wakil rakyat negeri.