Hati-hati Laman Web Palsu Cabutan Bertuah ‘Petronas’ Mengandungi Virus | Sabah News

Hati-hati Laman Web Palsu Cabutan Bertuah ‘Petronas’ Mengandungi Virus | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

KUALA LUMPUR – Polis memberi peringatan kepada orang awam untuk berhati-hati untuk tidak menekan pautan sebuah laman sesawang palsu berkaitan cabutan bertuah Petronas.

Katanya pautan tersebut dikongsi melalui platform aplikasi WhatsApp dan dipercayai mengandungi virus trojan dan malware yang membahayakan data di peranti pengguna.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Mohd Kamarudin Md Din berkata, pautan tersebut adalah https://thursdaystagnation.top/petronas-gf/tb.php?oiesclfi1650589983456.

Jelas beliau, hasil siasatan, pautan itu akan membawa pengguna ke laman web yang kelihatan seperti laman web cabutan bertuah yang dianjurkan pihak Petronas.

“Pengguna diminta untuk menjawab empat soalan kaji selidik ringkas yang dipercayai direka bagi tujuan mendapatkan data pengguna (phishing)…

“Setelah selesai menjawab semua soalan, pengguna dikehendaki menghantar pautan tersebut kepada 20 orang yang lain,” katanya dalam kenyataan pada Jumaat.

Katanya, semakan mendapati, laman web tersebut adalah palsu dan tiada sebarang kaitan dengan pihak Petronas.

“Justeru, sebagai langkah pencegahan, orang ramai dinasihatkan untuk tidak melayari kandungan laman web tersebut kerana dipercayai mengandungi trojan atau malware yang boleh membahayakan data tersimpan di peranti milik pengguna…

“Sebarang nasihat atau maklumat lanjut, orang ramai boleh menghubungi CCID Scam Response Center di talian 03-26101559 atau 03-26101599,” katanya.