Pendakian ‘End Polio Now Rotary Club’ Bermula Esok | Sabah News

Pendakian ‘End Polio Now Rotary Club’ Bermula Esok | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Datuk Joniston Bangkuai bersama ahli Rotary District 3310, yang bersedia mendaki Gunung Kinabalu esok untuk mengumpul dana amal bagi membasmi polio…

KOTA KINABALU, SABAH – Anggota Rotarians District 3310 bersedia untuk menawan puncak Gunung Kinabalu sebagai sebahagian daripada pendakian amal pengumpulan dana End Polio Now.

Menteri Muda Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah merangkap pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah Datuk Joniston Bangkuai, memberikan ‘flag-off’ kepada pasukan itu di Taman Kinabalu untuk mendaki Gunung Kinabal pagi tadi.

Seramai 30 orang, berumur antara 13 dan 69 tahun, telah mendaftar untuk pendakian yang dijadualakan untuk Jumaat.

Joniston sebelum ini memuji ahli Rotary District 3310 kerana mengambil langkah kesedaran polio yang mulia dan usaha mengumpul dana…

Datuk Joniston Bangkuai menerima jaket ‘End Polio Now’ sebagai cenderahati daripada gabenor Daerah Rotary Dolly Yeap pada acara pelepasan (flag-off)…

Beliau juga menggalakkan para peserta berkongsi pengalaman mendaki mereka bagi memberi inspirasi kepada lebih ramai orang untuk mendaki Gunung Kinabalu dan melihat semua yang Sabah dapat tawarkan.

“Saya berharap pengalaman mendaki ini akan tersebar ke bahagian Rotary lain di seluruh dunia melalui publisiti dan siaran media sosial.

“Pada masa yang sama, ia akan membantu dalam mempromosikan pelancongan Sabah pada skala global…

Puncak Gunung Kinabalu telah menjadi tuan rumah pelbagai pendakian amal dan kami gembira kerana Rotary telah memilihnya sebagai destinasinya,” katanya.

Datuk Joniston Bangkuai bersama ahli Rotary District 3310, yang bersedia mendaki Gunung Kinabalu esok untuk mengumpul dana amal bagi membasmi polio…

Daerah Rotary 3310 terdiri daripada Brunei, Singapura, dan bahagian Malaysia (Johor, Melaka, Sarawak, Sarawak, dan Labuan).

Hadir pada acara pelepasan itu ialah gabenor Daerah Dolly Yeap; Presiden Kelab Rotary Kota Kinabalu Kevin Lim; mantan Presiden dan Pengerusi Pendakian Gunung Kinabalu ‘End Polio Now’ Timothy Chan; serta mantan Gabenor Daerah Datuk Zainie Abdul Aucasa, antara lain.

Polio adalah penyakit virus yang melanda manusia selama berabad-abad. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan pihak berkuasa kesihatan di seluruh dunia telah melakukan usaha besar untuk membasmi polio.

Di Malaysia, atau lebih tepat di Sabah, wabak kecil telah direkodkan di Tuaran pada 2019, yang mujur dapat dibendung melalui vaksinasi segera.

Rotary International telah menjadi rakan advokasi utama WHO demi meningkatkan kepentingan pembasmian polio dengan ketua kerajaan di seluruh dunia.