Sabah Sambut Penerbangan Dari Singapura Setelah Dua Tahun | Sabah News

Sabah Sambut Penerbangan Dari Singapura Setelah Dua Tahun | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Joniston mengagihkan bakul cenderahati kepada penumpang AK 1794 Air Asia yang mendarat di Terminal Antarabangsa Kota Kinbalu tengah hari tadi…

KOTA KINABALU, SABAH – Singapura akan terus menjadi pasaran utama dan hab penting bagi Sabah berikutan kemunculan semula penerbangan antarabangsa terus antara Lion City dan Kota Kinabalu.

Sebuah pesawat AirAsia yang tiba dari Singapura hari ini menerima sambutan “tabik hormat” meriam air bagi penerbangan antarabangsa pertamanya ke sini selepas dua tahun.

Penerbangan AK 1794 itu membawa 119 penumpang, dengan 30 peratus adalah warganegara Singapura.

Penerbangan itu mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu pada pukul 2.19 petang.

Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah merangkap Pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah (STB), Datuk Joniston Bangkuai, hadir menyambut ketibaan mereka.

Pesawat AK 1794 disambut di Sabah dengan pancutan air di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu…

“Saya ingin memuji AirAsia kerana menjadi syarikat penerbangan pertama yang membuka penerbangan antarabangsa untuk Sabah…

ini adalah peristiwa penting untuk semua yang terlibat.

“Singapura adalah pasaran yang sangat penting kepada Sabah kerana ia telah menjadi pasaran tumpuan kami selama bertahun-tahun dan ia juga merupakan hab yang sangat penting bagi Sabah kerana ia menghubungkan pasaran tumpuan lain di seluruh dunia ke Sabah,” katanya.

Menyedari perasaan cinta rakyat Singapura terhadap alam semula jadi, menyelam dan pengembaraan, Joniston berkata rakyat Singapura kini tidak sabar untuk melancong ke Sabah dan menikmati minat mereka sekali lagi dengan kemunculan semula laluan Singapura – Kota Kinabalu.

Joniston berkata Kementeriannya melalui STB telah merancang beberapa inisiatif promosi untuk menarik rakyat Singapura pulang ke Sabah.

Dari 22-28 April, beliau berkata, Lembaga Pengarah dan Pemain Industri Sabah akan menghadiri Pameran Digital Travel Malaysia.

“Melalui Pameran ini, pengguna Singapura akan melihat banyak pilihan produk pelancongan dan penginapan…

“Kami juga menerima sokongan padu daripada pemain industri Sabah di mana mereka menonjolkan pakej popular mereka seperti hidupan liar, alam semula jadi dan pengembaraan.

“Mengimbas kembali masa pra-pandemik, pameran ini telah berjaya menarik ramai rakyat Singapura ke Sabah dan kami yakin trend ini akan kembali kerana pada masa ini, pertanyaan dari Singapura mengenai pakej pelancongan Sabah sudah mula mencurah-curah,” kata Joniston.

Smart Locals, salah satu penerbit dalam talian terkemuka Singapura, akan menghubungkan platform acara itu kepada kempen digital Sabah untuk membantu pemain pelancongan negeri itu berjaya di Pameran Digital Travel Malaysia.

Tambah Joniston, syarikat penerbangan tambang rendah AirAsia telah menjadi penyumbang penting kepada ekonomi Sabah melalui pelancongan dan hospitaliti sejak kehadirannya pada 2001.

“Saya gembira mengetahui bahawa AirAsia telah mengembangkan tawarannya melangkaui penerbangan, dan kini menjadi rumah kepada beberapa usaha niaga e-dagang yang berkembang maju, iaitu melalui platform AirAsia Super App…

“Selaras dengan peralihan kepada fasa endemik, saya percaya bahawa penyambungan semula penerbangan antarabangsa ini datang pada masa yang sesuai untuk kedua-dua pelancong dan penduduk tempatan di Sabah, yang telah teruja menjangka dan merancang perjalanan mereka,” katanya.

Sebelum pandemik Covid-19, Sabah menerima 126,000 penumpang melalui Singapura. Rakyat Singapura menyumbang 34,000 daripada jumlah itu.

Sementara itu, Ketua Pegawai Komersial AirAsia, Tan Mai Yin menyatakan bahawa syarikat penerbangan itu kini mengendalikan penerbangan tiga kali seminggu antara Singapura dan Kota Kinabalu, dengan penerbangan harian bermula pada 29 April.

“Kami juga sedang mengkaji penerbangan terus dari Thailand, Filipina, dan Indonesia ke Kota Kinabalu. Kami teruja dengan perkara ini dan kami akan mengumumkan kemas kini selanjutnya,” katanya.

Tambah Tan, mereka menjangkakan laluan terus dari Thailand dan Filipina akan bermula pada separuh pertama tahun ini, dengan selebihnya mengikuti pada separuh masa kedua.

Turut hadir pada majlis itu ialah Setiausaha Tetap kementerian pelancongan negeri Datuk Mohd Yusrie Abdullah; Timbalan Pengerusi Tourism Malaysia Datuk Seri Dr. Anil Jeet Singh Sandhu; Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pelancongan Sabah Noredah Othman; dan pengarah Tourism Malaysia Sabah Ednie Rahma Ab Rahim, antara lain.