Labuan Akan Laksana Semula Aktiviti Perdagangan Barter Tradisional | Sabah News

Labuan Akan Laksana Semula Aktiviti Perdagangan Barter Tradisional | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Gambar Hiasan…

LABUAN – Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Shahidan Kassim, berkata Labuan akan melaksanakan semula aktiviti perdagangan barter tradisional.

Katanya ini penting untuk memacu ekonomi pulau bebas cukai ini kembali seperti yang dirancang.

Oleh itu, katanya Kementerian Wilayah Persekutuan akan mengemukakan permohonan kepada kementerian yang berkaitan.

“Semasa zaman kegemilangan perdagangan, ekonomi Labuan adalah baik, justeru kami akan memohon untuk melaksanakan semula perdagangan barter…

“Kami di kementerian akan mendengar pandangan rakyat dan melakukan apa sahaja yang kami mampu untuk memulihkan ekonomi Labuan,” katanya kepada pemberita pada Khamis.

Beliau berkata demikian selepas menyaksikan majlis menandatangani beberapa Memorandum Persefahaman (MoU) antara Perbadanan Labuan, Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL) dan beberapa pertubuhan perniagaan di sini.

Shahidan berkata, melaksanakan semula perdagangan itu akan mewujudkan lebih banyak pekerjaan serta menjana pendapatan dan peluang perniagaan baharu untuk restoran dan pengusaha hotel.

Sementara itu, beliau berkata Kementerian Wilayah Persekutuan sedang mengkaji langkah untuk menstabilkan harga barangan pengguna yang telah menjadi kebimbangan kewangan kepada penduduk Labuan.

“Kami telah difahamkan bahawa caj penghantaran yang tinggi menjadi punca utama harga barang tinggi di Labuan…

“Terdapat banyak faktor lain yang menyebabkan harga barang naik, seperti terlalu banyak kargo (diimport) tetapi tidak banyak kapal yang singgah di Pelabuhan Labuan.

“Oleh itu, kita cuba memansuhkan monopoli dalam penghantaran barangan ke pulau ini berikutan ini boleh menyebabkan harga tidak stabil,” katanya.

Shahidan juga berkata sektor minyak dan gas Labuan, yang dilihat sebagai pemacu pertumbuhan ekonomi paling penting bagi pulau ini, akan terus menerima bantuan.

“Kami mahu syarikat multinasional yang beroperasi di Labuan terus beroperasi, dan kami akan memudahkan apa-apa yang berkaitan dengan operasi mereka,” katanya, lapor Bernama.

Sementara itu, Pengerusi Dewan Perniagaan dan Perindustrian India Labuan Datuk Dahlif Singh berkata usaha untuk melaksanakan semula perdagangan barter perlu diteruskan berikutan ekonomi Labuan amat memerlukan bantuan.

“Ekonomi pulau ini telah merasakan tekanan sejak perdagangan barter dihentikan pada 2016 selepas lebih empat dekad beroperasi (sejak 1970-an).

“Labuan telah mengalami kesukaran sejak perintah berhenti untuk perdagangan barter,” katanya.

Semasa zaman kegemilangan perdagangan, ratusan tan kelapa kering diimport dan dieksport manakala peniaga Filipina akan memuatkan bot kumpit mereka dengan tekstil, jeans, produk dalam tin dan peralatan elektrik dalam perjalanan pulang mereka.