INISIATIF PEMODENAN MENINGKATKAN SSL SABAH – KETUA MENTERI | Sabah News

INISIATIF PEMODENAN MENINGKATKAN SSL SABAH – KETUA MENTERI | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Masidi melangsungkan simbolik pecah tanah pada majlis pecah tanah Menara Desa di Kolombong, Kota Kinabalu hari ini…

KOTA KINABALU: Kerajaan berusaha meningkatkan Tahap Sara Diri (SSL) Sabah setiap tahun melalui pelbagai inisiatif pemodenan dengan mempertingkatkan produktiviti dan kualiti hasil pertanian.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor berkata Kerajaan komited memperkasakan pembangunan sektor pertanian yang melibatkan empat subsektor iaitu Tanaman, Ternakan, Perikanan/Akuakultur dan Komoditi Getah.

“Sektor pertanian merupakan sektor pertumbuhan ekonomi negeri terbesar di Hala Tuju Sabah Pelan Hala Tuju Maju Jaya (SMJ),” katanya pada majlis pecah tanah Menara Desa (Bangunan Korporat Desa) di Kolombong dekat sini pada Khamis.

Ucapan Hajiji telah disampaikan oleh Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan merangkap Kewangan Menteri II, Datuk Seri Panglima Masidi Manjun.

Sehubungan itu, Hajiji berharap Kumpulan Desa akan terus menjalankan tanggungjawabnya sebagai sebuah entiti korporat berkaitan kerajaan (GLC) dalam membantu Kerajaan menyediakan peluang pekerjaan dan melengkapkan rakyat Sabah dengan kepakaran yang diperlukan dalam memastikan pembangunan berasaskan agro makanan dan industri pertanian di Sabah.

Katanya, sebagai pemegang saham Kumpulan Desa, Kerajaan Negeri akan menyediakan keperluan sokongan dalam memudahkan kemajuan pembangunan anda ke arah pertumbuhan dan kejayaan Desa dalam perniagaan berasaskan makanan agro.

“Kami telah melihat bahawa Kumpulan Desa telah mencapai pertumbuhan yang stabil dan kewangan yang kukuh berdiri sejak 10 tahun lalu melalui pelaksanaan pelbagai perniagaan pemulihan dan strategi penyusunan semula kewangan yang sebahagian besarnya dibiayai oleh rizab tunai yang dijana.

“Ini telah meletakkan Kumpulan Desa dalam kedudukan yang baik untuk bergerak ke hadapan dan berkembang secara progresif…

“Walaupun menghadapi cabaran yang ditimbulkan oleh pandemik Covid-19 sejak dua tahun lalu, Kumpulan Desa tidak goyah untuk terus maju untuk memodenkan dan mengembangkan makanan secara terasnya perniagaan ayam itik dan ternakan untuk perniagaan mampan jangka panjang dan pulangan positif kepada pelaburan pemegang saham.

“Desa kini berada dalam kedudukan untuk meningkatkan nilai bersih dan keuntungannya,” katanya…

Hajiji berkata, Desa salah satu pengeluar utama ayam dan susu segar di Sabah dan mempunyai perniagaan teras sebahagian besarnya dalam sektor agromakanan.

Beliau turut berharap Desa akan terus meningkatkan produktiviti dan menghasilkan produk berkualiti premium, mengembangkan pengeluaran kapasiti, melabur dalam teknologi pertanian moden untuk menyokong intensif dan mampan ternakan ayam dan ternakan di negeri ini.

“Saya yakin Desa akan dapat memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk produk makanan segar, bersih dan Halal pada harga mampu milik untuk manfaat pengguna di Sabah dan menjana pulangan yang munasabah ke atas pelaburannya untuk mengekalkannya perniagaan,” tambahnya.

Beliau juga mengucapkan tahniah kepada Kumpulan Desa kerana menjadi GLC pertama di Sabah yang mempunyai bangunan kecerdasan buatan (AI) pintar apabila Menara Desa siap.