KM HAJIJI GESA KERAJAAN PERSEKUTUAN KAJI SEMULA HARGA TIKET PENERBANGAN TINGGI | Sabah News

KM HAJIJI GESA KERAJAAN PERSEKUTUAN KAJI SEMULA HARGA TIKET PENERBANGAN TINGGI | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor…

KOTA KINABALU: Kerajaan Negeri GRS-BN menggesa Kerajaan Persekutuan melalui Kementerian Pengangkutan melihat ke arah pengurangan tambang penerbangan domestik.

Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor berkata, tambang penerbangan yang tinggi telah meningkat dengan ketara sehingga membebankan orang ramai yang terpaksa terbang ke Kuala Lumpur dari sini atau sebaliknya.

“Sama ada untuk bekerja atau beriadah, tambang penerbangan yang tinggi telah memberi cabaran kepada individu dan keluarga…

“Ini juga tidak sesuai dengan aspirasi untuk membawa lebih ramai pengunjung ke Sabah memandangkan sempadan negara telah dibuka semula pada 1 April.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor berkata Kabinet Negeri telah membincangkan perkara itu semasa mesyuarat mingguannya di sini, hari ini, dan memandang serius kenaikan tambang penerbangan yang terlalu tinggi itu.

Beliau berkata laporan kenaikan harga tambang penerbangan dari Kuala Lumpur ke Sabah baru-baru ini semasa musim perayaan Hari Raya Aidilfitri telah menimbulkan kebimbangan dan Kerajaan Negeri mahu Kerajaan Persekutuan dan Kementerian Pengangkutan meneliti perkara itu.

“Kami menggesa Menteri Pengangkutan melihat perkara itu segera dan mengurangkan harga yang dilaporkan melonjak kepada sekitar 566 peratus berbanding tambang penerbangan bukan musim perayaan untuk laluan yang sama.

“Ramai rakyat Sabah sama ada belajar atau bekerja di semenanjung dan kebanyakan mereka mahu pulang ke kampung halaman untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga…

“Tetapi dengan harga tiket penerbangan yang melambung tinggi, ramai yang tidak dapat pulang ke tanah air semata-mata kerana tidak mampu. Ia membebankan rakyat.

“Justeru, kami di Kabinet Negeri merasakan pihak berkuasa berkaitan perlu bertindak,” katanya.

Terdapat juga laporan bahawa harga tiket penerbangan ke Kota Kinabalu, Sandakan dan Tawau adalah lebih mahal daripada beberapa destinasi antarabangsa dari Kuala Lumpur.

Agensi Berita Nasional, Bernama melaporkan rungutan pelajar Sabah di Semenanjung Malaysia mengenai tambang penerbangan tinggi yang biasanya berharga antara RM198 dan RM300 seorang untuk perjalanan pergi balik ke Kota Kinabalu.

Bernama juga melaporkan bahawa seorang warga Sabah memuat naik gambar di akaun Facebooknya yang menunjukkan bahawa tambang syarikat penerbangan tambang murah untuk penerbangan Kuala Lumpur-Sandakan yang berlepas pada 30 April berharga RM1,049, manakala syarikat penerbangan lain mengenakan bayaran RM1,400 untuk laluan yang sama pada tarikh yang sama.