Arab Benarkan Kemasukan Jemaah Haji Antarabangsa Dari Semua Negara | Sabah News

Arab Benarkan Kemasukan Jemaah Haji Antarabangsa Dari Semua Negara | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Gambar Hiasan…

JEDDAH, ARAB – Jurucakap Kementerian Haji dan Umrah Saudi (MoHU), Hisham Saed berkata kerajaan Arab Saudi membenarkan kemasukan jemaah haji antarabangsa dari semua negara tanpa sebarang pengecualian tahun ini.

Ujarnya, perkara tersebut telah diputuskan, walaupun jumlah jemaah dihadkan kepada 1 juta orang bagi musim haji tahun ini 1443Hijrah / 2022,

Tambah beliau, langkah itu diambil bagi memberi peluang kepada jemaah haji dari semua negara untuk menunaikan ibadah itu, terutama selepas dua tahun tertangguh akibat pandemik Covid-19.

Beliau berkata, jumlah terbesar jemaah haji pada tahun ini diberikan kepada jemaah dari luar Arab Saudi.

“Kerajaan mengalu-alukan semua umat Islam dari kesemua negara di dunia. Tidak ada negara yang akan dikecualikan”, katanya.

Beliau menambah, akan ada kuota jemaah haji yang diperuntukkan kepada setiap negara dengan kiraan satu nisbah seribu dan ini akan dilaksanakan pada musim haji kali ini, dengan mengambil kira pematuhan semua kriteria penjagaan kesihatan.

“Kerajaan sedang meneliti penentuan kuota ini untuk setiap negara”, ujarnya dalam temubual dengan saluran televisyen tempatan, Al Arabiya Saudia baru-baru ini.

Antara syarat yang perlu adalah jemaah telah melengkapkan vaksin Covid-19 asas yang diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Saudi dan perlu menyerahkan keputusan negatif ujian PCR Covid-19 dalam tempoh 72 jam sebelum berlepas.