Pelawak ‘Tauke Jambu’ Bersama Empat Rakan Didakwa Memiliki Dadah | Sabah News

Pelawak ‘Tauke Jambu’ Bersama Empat Rakan Didakwa Memiliki Dadah | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Pelawak Zamatul Amri Zakaria atau lebih dikenali sebagai ‘Tauke Jambu’ …

KUALA LUMPUR – Seorang pelawak iaitu Zamatul Amri Zakaria atau lebih dikenali sebagai ‘Tauke Jambu’ bersama dengan empat lagi rakannya didakwa di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur kerana memiliki dadah jenis ketamin.

Tertuduh iaitu Zamatul Amri, 46, Muhamad Azman Johar, 28, Brandon Cheong Kai Szern, 25, serta dua wanita, Salimah Nasuha Gusti Hassan, 29 dan Lee Kim Yoon, 44 didakwa bersama-sama memiliki dadah berbahaya jenis ketamin.

Mereka didakwa memiliki dadah tersebut dengan berat 0.37 gram, di 15-01 Menara Up, Jalan Puchong di sini, pada jam 2.40 pagi, 10 April lepas.

Bagaimanapun, tertuduh masing-masing mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan terhadap mereka dibacakan di hadapan Majistret, Aina Azahra Arifin…

Pendakwaan adalah mengikut Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 12 (3) akta sama dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan, yang memperuntukkan denda maksimum RM100,000 atau penjara maksimum lima tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pegawai Pendakwa, ASP Nom Phot Prackdit mencadangkan jaminan RM4,000 dengan seorang penjamin bagi setiap tertuduh.

Zamatul Amri yang tidak diwakili peguam merayu jaminan rendah atas alasan pendapatannya terjejas dan ini adalah kesalahan pertamanya manakala empat tertuduh lain turut merayu jaminan rendah.

Mahkamah membenarkan setiap tertuduh diikat jamin RM3,700 dengan seorang penjamin dan menetapkan 9 Jun ini untuk sebutan semula kes.