Imej Satelit Kesan Konvoi Tentera Rusia Sepanjang 12.9 Kilometer Menuju Ke Selatan Ukraine | Sabah News

Imej Satelit Kesan Konvoi Tentera Rusia Sepanjang 12.9 Kilometer Menuju Ke Selatan Ukraine | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Imej satelit kesan pergerakan konvoi tentera Rusia sepanjang 13KM menuju ke arah Selatan Ukraine…

KIEV – Konvoi kenderaan tentera Rusia sepanjang 12.9 kilometer dilihat sedang bergerak ke selatan Ukraine melalui bandar Velkyi Burluk di bahagian timur.

Perkara tersebut diketahui setelah beberapa imej satelit baharu yang disiarkan firma Maxar Technologies memaparkan konvoi tentera Moscow tersebut.

Bandar Velkyi Burluk terletak kira-kira 24.1 kilometer ke  barat sempadan Rusia dan tidak jauh dari bandar kedua terbesar di Ukraine, Kharkiv.

Tentera Kremlin dilaporkan melancarkan kira-kira 50 serangan ke atas Kharkiv pada Jumaat lalu menggunakan artileri, mortar, kereta kebal dan pelbagai sistem pelancar roket…

Menurut akhbar The New York Times, konvoi itu kelihatan bergerak ke arah bandar Izium yang terletak kira-kira 96.5 kilometer ke selatan Velkyi Burluk.

Tentera Kremlin mengekalkan kawalan ke atas Izium minggu lalu selepas tumpuan pencerobohan beralih kepada rantau Donbas setelah  gagal merampas ibu kota Ukraine, Kiev.

Kementerian Pertahanan Ukraine berkata dalam satu kenyataan bahawa Rusia nampaknya sedang mengukuhkan tenteranya di Izium untuk bergerak ke arah bandar Slobozhansky ketika Kremlin terus mengepung Kharkiv.

Rusia juga dikatakan mengumpulkan tenteranya di Izium sebelum melakukan serangan ke atas Sloviansk ketika Moscow cuba menguasai rantau Donbas dalam usaha untuk memisahkannya daripada  Ukraine.

Izium terletak hanya 48.2 kilometer ke barat laut Sloviansk iaitu bandar utama di wilayah Donetsk. Donetsk adalah salah satu daripada dua wilayah atau bahagian pentadbiran di Ukraine yang membentuk rantau Donbas yang lebih besar.

Rantau Donbas sebahagian besarnya dikuasai oleh kumpulan pemisah pro-Rusia sejak Moscow merampas Semenanjung Crimea pada 2014.