Selepas Tuaran, PBS Mengintai Tenom Pada PRU Akan Datang | Sabah News

Selepas Tuaran, PBS Mengintai Tenom Pada PRU Akan Datang | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Presiden Parti Bersatu Sabah, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili mengangkat tangan Timbalan Presiden PBS Datuk Seri Radin Malleh selepas beliau memutuskan untuk tidak mempertahankan jawatan ketua bahagian Melalap…

TENOM, SABAH – Parti Bersatu Sabah (PBS) menambah Tenom ke dalam senarai kerusi parlimen yang dinanti-nantikan dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Mendedahkan bahawa ia bertujuan untuk memenangi kerusi Gabungan Rakyat Sabah (GRS), Presiden PBS Datuk Seri Dr Maximus Ongkili menggesa jentera parti itu untuk segera mulakan tugas.

Tenom adalah kerusi parlimen kedua yang diumumkan, selepas Tuaran, yang dinantikan PBS dalam pilihan raya umum akan datang.

“Sebagai parti berbilang kaum yang berpengalaman selama 37 tahun, kami ingin menawarkan PBS untuk kerusi parlimen Tenom dalam pilihan raya umum akan datang,” kata Maximus…

Bercakap ketika merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan bersama PBS N42 Melalap dan N43 Kemabong ke-36 dan ke-37, beliau menegaskan mula sekarang sehingga waktu itu, kedua-dua bahagian parti tersebut mempunyai tugas besar yang menanti untuk mengukuhkan lagi kehadiran PBS di Tenom.

Maximus berkata bahawa PBS telah membuktikan dirinya pada masa lalu sebagai pembela setia hak Sabah.

“Selama bertahun-tahun, kami konsisten dalam menyuarakan bantahan kehadiran ramai pendatang tanpa izin di Sabah, serta menentang politik lompat.

“PBS sentiasa menjadi penyokong undang-undang anti-hop sejak penubuhan parti pada tahun 1985, dan sentiasa menyuarakan pembangunan ekonomi yang adil demi kebaikan rakyat Sabah dan Sabah,” katanya.

Menyentuh keputusan Timbalan Presiden PBS, Datuk Seri Radin Malleh yang tidak mahu mempertahankan jawatan Ketua Bahagian PBS Melalap, Maximus menyifatkan ia sebagai peristiwa yang menyedihkan tetapi juga tidak dapat dilupakan.

“Radin mungkin mengucapkan selamat tinggal kepada jawatan ketua bahagiannya, tetapi ia bukan penamat kerana dia akan meneruskan peranannya dalam kapasiti berbeza dan terus membimbing bahagian dengan pengalaman lalu.

“Keputusan beliau untuk memberi laluan kepada pemimpin muda adalah mulia,” tambahnya.