Roger Ng Disabitkan Bersalah Oleh Juri AS Dalam Kes Perbicaraan 1Mdb | Sabah News

Roger Ng Disabitkan Bersalah Oleh Juri AS Dalam Kes Perbicaraan 1Mdb | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Bekas jurubank Goldman Sachs, Roger Ng. – Reuters…

NEW YORK, AS – Bekas jurubank Goldman Sachs, Roger Ng disabitkan bersalah oleh juri Amerika Syarikat (AS) hari ini kerana bersubahat melanggar undang-undang anti-rasuah untuk membantu merompak ratusan juta dolar daripada 1MDB yang diasaskan untuk meneruskan projek pembangunan di Malaysia.

Keputusan itu diumumkan pagi ini di bilik mahkamah persekutuan di Brooklyn, lapor The Guardian.

Roger, seorang warganegara Malaysia, adalah satu-satunya jurubank kumpulan Goldman Sachs yang dibicarakan dalam penipuan secara global itu.

Beliau dituduh menerima sogokan AS$35.1 juta (RM 148 juta) untuk membantu pembiaya Malaysia Low Taek Jho (Jho Low) mencuri AS$2.7 bilion (RM 11.4 billion) daripada 1MDB…

Sepanjang perbicaraan lapan minggu di mahkamah persekutuan, pembelaan Ng berhujah bahawa dana itu adalah untuk transaksi perniagaan yang berasingan dan sah.

Ng, 49, didakwa atas tiga pertuduhan bersubahat dan berdepan hukuman penjara selama 30 tahun jika disabitkan kesalahan terhadap kesemua mereka.

Skandal itu menyaksikan Goldman membayar lebih AS$5 bilion (RM 21.1 bilion) denda global, termasuk lebih AS$2.9 bilion (RM 12.24 bilion) kepada Jabatan Kehakiman AS.

Satu unit firma itu mengakui ia bersubahat untuk melanggar undang-undang anti-rasuah, dalam pengakuan bersalah pertama Goldman sejak bank itu ditubuhkan pada 1869.

Juri mensabitkan Ng atas dua pertuduhan konspirasi untuk melanggar Akta Amalan Rasuah Asing (FCPA) melalui rasuah dan memintas kawalan perakaunan dalaman Goldman, serta satu pertuduhan konspirasi untuk melakukan pengubahan wang haram.

“Keputusan hari ini adalah kemenangan bukan sahaja untuk kedaulatan undang-undang, tetapi juga untuk rakyat Malaysia,” kata Breon Peace, Peguam AS untuk Daerah Timur New York, dalam satu kenyataan…

“Defendan dan rakan subahatnya melihat 1MDB bukan sebagai entiti untuk berbuat baik kepada rakyat Malaysia, tetapi sebagai tabung simpanan untuk memperkayakan diri mereka sendiri,” katanya.

Menurt sumber itu, Ng memakai jaket sut hitam dan bertali leher hitam, menunjukkan sedikit emosi ketika mandur juri membacakan keputusan itu.

“Ng menoleh ke sana ke mari antara juri dan meja yang didudukinya. Peguamnya, Marc Agnifilo, menundukkan kepalanya selepas keputusan bersalah terhadap pertuduhan pertama dibacakan,” katanya.

Hakim Daerah AS Margo Brodie, yang menyelia kes itu, memerintahkan Ng dikenakan perintah berkurung sementara menunggu hukuman, tetapi berkata dia tidak menganggap Ng sebagai risiko penerbangan.

Sementara itu, Agnifilo berkata Ng boleh membuat rayuan, bergantung kepada keputusan usul selepas perbicaraan dan hukumannya.

Walaubagaimanapun, peguam itu tetap dengan keputusannya dengan meyakinkan Ng untuk mengetepikan ekstradisi bagi menghadapi perbicaraan.

Beliau berkata Ng mempunyai peluang yang lebih baik untuk perbicaraan yang adil di Amerika Syarikat berbanding di Malaysia, lapor Reuters.

“Kes-kes besar ini sukar untuk dimenangi,” kata Agnifilo kepada pemberita.

Pendakwa raya berkata Goldman membantu 1MDB mengumpul AS$6.5 bilion melalui tiga jualan bon, tetapi AS$4.5 bilion telah dialihkan kepada pegawai kerajaan, jurubank dan rakan sekutu mereka melalui rasuah dan sogokan antara 2009 dan 2015.

Roger Ng ialah orang pertama, dan mungkin satu-satunya, yang menghadapi perbicaraan di Amerika Syarikat berhubung skim itu.

Juri mendengar keterangan selama sembilan hari daripada bekas pengerusi Kumpulan Goldman Sachs Asia Tenggara Tim Leissner, yang berkata dia menghantar wang sogokan kepada Ng bernilau AS$35 juta.

Leissner berkata Ng bersetuju untuk memberitahu bank “alasan” wang itu adalah daripada usaha perniagaan yang sah antara isteri mereka.

Isteri Ng, Lim Hwee Bin, kemudian memberi keterangan untuk pembelaan bahawa usaha perniagaan itu, sebenarnya, sah.

Dia berkata dia melabur AS$6 juta pada pertengahan tahun 2000-an dalam sebuah syarikat China yang dimiliki oleh keluarga isteri Leissner ketika itu, Judy Chan, dan AS$35 juta itu adalah pulangannya daripada pelaburan itu.

Agnifilo berkata dalam hujah penutupnya pada hari Isnin bahawa Leissner tidak boleh dipercayai.

Alixandra Smith, seorang pendakwa, berkata dalam rumusannya bahawa keterangan Leissner disokong oleh bukti lain.

Pembiaya dan ahli peniaga dari Malaysia, Jho Low dan disyaki dalang skim itu, telah didakwa bersama Ng pada 2018 tetapi masih bebas.