LEMBAGA PENGARAH 1MDB DIPERDAYA WANG PELABURAN AKAN MASUK SEMULA – SAKSI | Sabah News

LEMBAGA PENGARAH 1MDB DIPERDAYA WANG PELABURAN AKAN MASUK SEMULA – SAKSI | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Bekas Pengarah Bukan Eksekutif 1MDB, Ismee Ismail…

KUALA LUMPUR – Mahkamah Tinggi semalam (6 April) diberitahu bahawa Lembaga Pengarah (BOD) 1MDB telah diperdaya apabila pengurusannya memberi bayangan bahawa wang pelaburan 1MDB akan masuk semula ke dalam dana syarikat pada 2014.

Bekas Pengarah Bukan Eksekutif 1MDB, Ismee Ismail berkata demikian ketika diminta peguam Muhammad Shafee Abdullah mengulas mengenai taklimat bekas Ketua Pegawai Kewangan (CFO) 1MDB Azmi Tahir semasa mesyuarat lembaga pada 20 Okt 2014.

Muhammad Shafee merujuk saksi pendakwaan ke-13 itu kepada taklimat khusus oleh Azmi semasa mesyuarat lembaga di mana dia memberitahu lembaga pengarah bahawa sejumlah AS$870 juta telah ditebus setakat Oktober 2014 manakala US$300 juta lagi akan ditebus dalam beberapa hari akan datang.

Ismee, 58, berkata pada masa itu, BOD tidak tahu bahawa wang itu, yang dikatakan Azmi masuk ke Brazen Sky Ltd, sebenarnya adalah wang yang dipinjam oleh 1MDB daripada Deutsche Bank.

Mahkamah sebelum ini diberitahu bahawa Brazen Sky Ltd adalah syarikat perantara tujuan khas (SPV) yang ditubuhkan oleh ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low dan rakan sekutunya untuk menghantar pulang wang pelaburan oleh 1MDB.

Muhammad Shafee: Anda lihat bagaimana Azmi berbohong kepada lembaga pengarah. Apa yang dia lakukan ialah, semua wang yang kononnya masuk ke dalam Brazen Sky tetapi tidak menjelaskan wang itu kembali ke sebuah syarikat bernama Aabar Investments PJS Ltd. Pengarah 1MDB tidak akan mengetahui aspek ini kerana anda perlu bergantung kepada kejujuran pengurusan anda. Sekarang anda tahu kebenarannya, apa komen anda?

Ismee: Saya rasa perkara yang sama saya katakan tadi. Bulan puasa, tak sedap nak cakap. (tidak sesuai untuk diperkatakan pada bulan puasa ini).

Muhammad Shafee: Tan Sri, kita sedang berada dalam proses pengadilan. Anda masih perlu bercakap benar sepanjang bulan puasa.

Ismee: Saya telah mengatakan ini pada November tahun lepas dan saya akan mengatakan perkara yang sama. BOD telah dikelirukan.

Mahkamah sebelum ini mendengar keterangan bahawa Aabar Investments PJS Ltd (Aabar BVI) tidak sama dengan Aabar Investment PJS, yang merupakan anak syarikat sebenar International PetroIeum Investment Company (IPIC).

Terdahulu, saksi itu bersetuju dengan cadangan Muhammad Shafee bahawa bagi melaksanakan tawaran awam permulaan (IPO), pengurusan 1MDB telah meyakinkan lembaga pengarah untuk meminjam AS$250 juta dan AS$975 juta daripada Deutsche Bank Singapura, masing-masing pada Mei dan Ogos 2014.

Mahkamah diberitahu bahawa AS$223.33 juta dan AS$457.98 juta daripada pinjaman itu telah digunakan.

Sebelum ini, bekas CEO 1MDB Mohd Hazem Abd Rahman mengesahkan bahawa RM49 juta daripada pinjaman bank tersebut yang diambil oleh 1MDB dimasukkan ke dalam akaun bank Najib di AmIslamic Bank.

Pada hari pertama perbicaraan kes pada Ogos 2019, Gopal Sri Ram yang mengetuai pasukan pendakwaan dalam kenyataan pembukaan berkata pihaknya akan menunjukkan bahawa sejumlah wang yang berasal daripada pinjaman AS$250 juta dan pinjaman AS$975 juta yang diambil oleh anak syarikat 1MDB, 1MDB Energy Holdings Ltd dari Deutsche Bank Singapore didakwa telah dimasukkan ke dalam akaun bank Najib.

Najib, 68, berdepan empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk memperoleh rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan di hadapan hakim Collin Lawrence Sequerah akan disambung pada pagi hari ini (7 April).

– BERNAMA