Sebanyak 314 Kes Penipuan Menyamar Sebagai Rakan Media Sosial Libatkan Kerugian Lebih RM2 Juta | Sabah News

Sebanyak 314 Kes Penipuan Menyamar Sebagai Rakan Media Sosial Libatkan Kerugian Lebih RM2 Juta | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

KUALA LUMPUR – Sejumlah 314 kes penipuan dengan menyamar sebagai rakan/kenalan menerusi media sosial direkodkan bagi tempoh Januari hingga Mac lepas melibatkan kerugian lebih RM2 juta, kata Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman Datuk Mohd Kamarudin Md Din.

Beliau yang dipetik Bernama berkata, modus operandi sindiket berkenaan ialah dengan menggodam akaun media sosial seperti WhatsApp, Telegram dan Facebook milik individu tertentu, kemudian menyamar sebagai pemilik akaun berkenaan.

Penyamar itu kemudian menghubungi semua rakan pemilik asal akaun berkenaan untuk meminjam sejumlah wang.

“Sejak awal tahun ini, sindiket terbabit didapati mula melakukan penggodaman ke atas akaun Telegram milik mangsa seterusnya menghubungi senarai rakan mangsa untuk meminjam wang…

“Pemilik sebenar akaun Telegram hanya menyedari perkara itu apabila mereka tidak dapat mengakses ataupun menerima panggilan daripada kenalan yang bertanya mengenai kesahihan peminjaman wang tersebut,” katanya dalam kenyataan malam tadi.

Sebagai langkah pencegahan, Mohd Kamarudin menasihati pengguna akaun Telegram untuk mengaktifkan penetapan pin keselamatan ‘two-step verification’ di akaun Telegram masing-masing.

Katanya melalui tetapan itu, tahap keselamatan akaun Telegram akan dipertingkatkan sekali gus mengelakkan penjenayah mengaktifkan akaun tersebut melalui peranti lain.

“Orang ramai juga dinasihatkan tidak mudah percaya kepada mesej yang diterima daripada kenalan terutama apabila melibatkan pinjaman wang dan akaun bank yang digunakan milik individu lain,” tambahnya.

Sebarang maklumat lanjut, orang ramai boleh menghubungi CCID Scam Response Center di talian 03-26101599.