Insiden Tamparan Pada Anugerah Akademi Oskar, 50% Tinjauan Pendapat Salahkan Chris Rock Bersalah | Sabah News

Insiden Tamparan Pada Anugerah Akademi Oskar, 50% Tinjauan Pendapat Salahkan Chris Rock Bersalah | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Will Smith menampar Chris Rock kerana mempersendakan imej isterinya pada malam Anugerah Akademi Oskar baru-baru ini…(Foto AP)

AMERIKA SYARIKAT (AS) – Lebih separuh daripada rakyat Amerika Syarikat (AS) memihak kepada Will Smith berbanding Chris Rock dalam insiden tamparan pada malam Anugerah Akademi Oskar.

Kenyataan itu menurut tinjauan pendapat yang bertanya ‘Siapa yang anda fikir lebih bersalah?’

Blue Rose Research, peninjau pendapat pihak Demokrat, mengambil kira 2,162 rakyat AS secara atas talian berkenaan detik hangat tersebut.

Menurutnya, 52.3 peratus (52.3%) orang mengatakan Chris Rock layak mendapat apa yang dia dapat selepas bergurau tentang keguguran rambut isteri Smith.

Semasa pelawak itu meneruskan ucapannya, Will Smith tiba-tiba naik ke atas pentas, berjalan ke arah Rock dan menampar mukanya.

Selepas kembali kepada tempat duduknya, Smith kemudian menjerit, “Jauhkan nama isteri saya dari mulut anda!” di Teater Dolby Hollywood, California, pada Ahad.

Walaupun Smith telah menerima sebahagian besar kritikan awam dan kemungkinan menghadapi tindakan disiplin daripada Akademi, data mendedahkan majoriti rakyat Amerika berada pada ‘Team Smith’, menurut Penyelidik Blue Rose, David Shor.

Undian itu dibuat sebelum mesyuarat tergempar lembaga Akademi yang dijadualkan pada hari Rabu yang menentukan jika Smith akan menerima sebarang hukuman atas tindakannya.

Menurut keputusan, majoriti mereka yang berumur antara 18 dan 64 tahun percaya Chris Rock yang bersalah, manakala kira-kira 51.8 peratus (51.8%) daripada mereka yang berumur 65 tahun dan lebih tua merasa Will Smith telah melampaui batas.

Lelaki dan wanita berbelah bahagi dalam isu ini, dengan 56.5 peratus wanita bersetuju bahawa Rock adalah yang bersalah manakala 52.4 peratus lelaki berpendapat Smith adalah orang yang harus dipersalahkan.

Dari segi pendapatan, majoriti mereka yang membuat kurang daripada AS $100,000 setahun menyalahkan Rock manakala majoriti mereka yang membuat lebih banyak menyalahkan Smith.

Kira-kira 51.1 peratus (51.1%) orang kulit putih menganggap Rock bersalah, begitu juga 56 peratus (56%) orang kulit hitam dan 55.7 peratus orang Hispanik dan Orang Asal Amerika. Orang Asia manakala berpecah di tengah, menurut tinjauan pendapat.

Apabila menyusun isu itu dengan cara orang mengundi dalam pilihan raya presiden 2020, kira-kira 50.1 peratus (50.1%) pengundi Joe Biden meletakkan kesalahan kepada Smith manakala 50.8 peratus (50.8%) pengundi Donald Trump menyalahkan Rock.

Majoriti mereka yang menyokong calon lain atau tidak mengundi juga menyalahkan Rock.

Tinjauan itu juga mendapati bahawa majoriti orang yang bersetuju bahawa memukul kanak-kanak “kadang-kadang diperlukan untuk disiplin” percaya Rock adalah salah manakala majoriti mereka yang tidak bersetuju dengan kenyataan itu menyalahkan Smith.

Shor juga memaparkan keputusan dalam peta pilihan raya presiden yang menunjukkan bahawa jika orang ramai mengundi dengan cara mereka melihat insiden tamparan itu, Smith akan menyapu bersih dengan 470 undi pilihan raya kepada 68 Rock.

Jada berhadapan dengan penyakit alopecia, keadaan autoimun yang menyebabkan keguguran rambut sejak tahun 2018. Namun begitu Chris berkata dia tidak menyedari bahawa Jada mengalaminya.