Sabah Bersedia Untuk Acara Pengembaraan Perniagaan | Sabah News

Sabah Bersedia Untuk Acara Pengembaraan Perniagaan | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Datuk Joniston Bangkuai bertukar pandangan dengan presiden Persatuan Penganjur dan Pembekal Konvensyen dan Pameran Malaysia (MACEOS) Francis Teo (tengah) dan pengarah Place Borneo Sdn Bhd merangkap jurulatih rasmi Program Pensijilan Kongres Gracie Veronica Geike (kanan) semasa malam BE Get Together resepsi di Kota Kinabalu, pada Khamis…

KOTA KINABALU, SABAH – Lembaga Pelancongan Sabah (STB) menggalakkan penganjur acara perniagaan menghubungi mereka bagi mendapatkan bantuan dalam merancang dan mengadakan persidangan sama ada nasional atau antarabangsa di negeri ini.

Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Datuk Joniston Bangkuai berkata, penglibatan berterusan dengan Lembaga Pengarah adalah kunci untuk memastikan semua pihak berkepentingan bekerja secara kolaboratif untuk membuat persediaan untuk pengembalian acara perniagaan.

Dengan sempadan Malaysia kini dibuka, Joniston berkata mereka menjangkakan lebih banyak persidangan perniagaan dan pameran akan berlangsung dalam masa terdekat kerana pemain industri memilih Sabah sebagai tempat untuk acara perniagaan.

“STB telah melancarkan kempen ‘Sabah: BE here for you’ pada 2020 yang menyasarkan industri Acara Perniagaan…

“Ia masih berjalan sehingga hari ini, dan kempen itu melibatkan insentif geran RM5 juta daripada kerajaan negeri.

“Pemohon yang layak boleh memohon geran ini sehingga RM100,000 maksimum untuk setiap kumpulan, bagi kedua-dua mesyuarat acara kebangsaan dan antarabangsa,” katanya sambil menjemput penganjur acara perniagaan untuk memanfaatkan peluang itu.

Joniston, yang mempengerusikan STB, berucap pada majlis makan malam Business Events (BE) Get Together di sini, pada Khamis.

Hadir sama, presiden Persatuan Penganjur dan Pembekal Konvensyen dan Pameran Malaysia (MACEOS) Francis Teo; Pengarah Place Borneo Sdn Bhd dan jurulatih rasmi Program Pensijilan Kongres, Gracie Veronica Geike; Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pelancongan Sabah, Noredah Othman; ketua pegawai kewangan Julinus Jeffery Jimit; ketua pegawai pemasaran Tay Shu Lan; dan pengurus besar Sri Pelancongan Sabah Zachary Mobijohn.

Joniston berkata Lembaga Pelancongan Sabah bekerjasama dengan Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) untuk memasarkan tempat untuk mesyuarat, insentif, persidangan dan pameran (MICE) di peringkat tempatan dan global.

Kemudahan tercanggih untuk acara berskala kecil dan besar, SICC mempunyai kapasiti 5,000 orang dan kedudukan yang sesuai dengan pemandangan tepi laut. Ia juga terletak di lokasi strategik berhampiran dengan pusat bandar dan lapangan terbang.

Terdahulu, Joniston mengucapkan tahniah kepada pemain industri kerana telah melengkapkan Program Pensijilan Kongres 1.0 dan Kelas Induk Lanjutan Program Pensijilan Kongres 2.0.

Kursus dalam talian ini, yang diiktiraf dan diperakui oleh Majlis Industri Acara (EIC) Amerika Syarikat, disubsidi sepenuhnya oleh Lembaga Pelancongan Sabah.

Ia bertujuan untuk membantu menggalakkan pertumbuhan dan ekosistem industri dan untuk menyokong pembangunan modal insan untuk industri acara perniagaan negeri.

“Dengan pengetahuan, alatan dan keperluan yang diperlukan daripada pembidaan acara kepada strategi acara digital, kursus ini sangat membantu dalam mengekalkan dan memperkasakan industri.

“Saya ingin merakamkan penghargaan kepada jurulatih daripada MACEOS, kerana sentiasa bekerjasama dengan STB dalam memastikan industri bersedia untuk mengalu-alukan perjalanan acara perniagaan.

“Mari kita bersama-sama memperkukuh hubungan kita ke arah menambah baik acara perniagaan untuk Sabah,” kata Joniston.

Maklumat mengenai kempen ‘Sabah: BE here for you’ boleh didapati di laman web Acara Perniagaan Lembaga Pelancongan Sabah di www.be.sabahtourism.com.