AJAIB BAYI DILAHIRKAN SATU BADAN 2 KEPALA DAN TIGA TANGAN | Sabah News

AJAIB BAYI DILAHIRKAN SATU BADAN 2 KEPALA DAN TIGA TANGAN | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Kembar siam itu dilahirkan pada 28 Mac di Ratlam di negeri Madhya Pradesh, India, juga mempunyai tiga tangan dan dua hati. – Sumber Foto Dailymail…

INDIA – Seorang bayi di India yang dilahirkan dengan dua kepala, tiga tangan dan dua jantung telah membuatkan doktor terpegun.

Shaheen Khan dan suaminya Sohail menjangkakan dua anak kembar, tetapi terkejut apabila dia melahirkan bayi yang kelihatan seperti bayi dengan dua kepala pada 28 Mac di Ratlam, di negeri Madhya Pradesh, India.

Keadaan ini dikenali sebagai ‘dicephalic parapagus’ di mana dua bayi disambungkan oleh satu tubuh yang selalunya mengakibatkan kelahiran mati.

Tetapi keajaiban kembar siam itu setakat ini selamat dan telah dimasukkan ke hospital di bandar berdekatan Indore untuk dipantau oleh doktor. Shaheen manakala, kekal di hospital daerah di Ratlam.

Sumber DailyMail memetik salah seorang doktor, Dr. Lahoti, sebagai berkata: “Kes seperti ini sangat jarang berlaku dan keadaan bayi masih tidak menentu, terutama pada hari-hari awal.”

“Disebabkan ini, kami telah memastikan mereka sentiasa di bawah pemerhatian doktor…

“Ketika ini kami tidak merancang untuk sebarang pembedahan ke atas pesakit,” katanya.

Kembar yang dilahirkan dengan dua kepala, tetapi berkongsi satu badan adalah bentuk gabungan yang sangat luar biasa dan dikatakan hanya menjejaskan satu dalam sejuta kelahiran.

Ia berlaku selepas seorang wanita berusia 21 tahun melahirkan bayi berkepala dua dan tiga lengan pada 2019, juga di India.

Babita Ahirwar dan suaminya Jaswant Singh Ahirwar berkata mereka terkejut apabila dia melahirkan bayi itu pada 23 November tahun itu.

Jaswant berkata: “Kami terkejut. Memang sukar dipercayai.”

“Semua orang terkejut melihat mereka. Kami sendiri tidak percaya anak kami mempunyai dua kepala,” katanya…

Pasangan itu berasal dari kampung Basauda di daerah Vidisha di Madhya Pradesh, sebuah negeri di tengah India, pada mulanya kecewa dengan kelahiran itu.

Pasangan itu telah berkahwin selama 18 bulan sebelum ini dan tidak sabar menunggu anak pertama mereka.

Menurut laporan media tempatan, mereka diberitahu untuk menjangkakan menerima kembar siam sekitar minggu ke-35 kehamilan.

Tetapi selepas pembedahan ‘C-section’ mereka menyambut “bayi berkepala dua”.

Ibu bayi tersebut memberitahu agensi berita tempatan: “Perasaan bercampur baur apabila jururawat menyerahkan bayi itu kepada saya.”

“Pada mulanya, saya menyangkakan dia kembar, tetapi apabila jururawat menanggalkan tuala itu, saya terkejut apabila melihat anak sulung kami mempunyai dua kepala dan tiga tangan.

“Apa yang kami mahukan hanyalah bayi yang normal dan sihat, tetapi Yang Maha Kuasa mahu menghukum kami dengan cara ini. Saya tidak tahu kenapa,” katanya.