KATC Mahu Lahirkan Saintis Dalam Bidang Pencahayaan Nano Dan Pertanian Bandar | Sabah News

KATC Mahu Lahirkan Saintis Dalam Bidang Pencahayaan Nano Dan Pertanian Bandar | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Penandatanganan MoU antara Aminuddin (kiri) dan Pengarah Teknikal merangkap Pencipta Quantum Nano Engineering Sdn. Bhd, Eddie Yeoh. Majlis menandatangani perjanjian itu disaksikan oleh Pembantu Menteri Pembangunan Perindustrian Kementerian (MID), Mohd. Tamin Hj Zainal (tengah)…

KOTA KINABALU, SABAH – Pusat Latihan Aeroangkasa KKIP (KATC) mempelbagaikan tawaran latihannya dengan memperkenalkan teknologi pencahayaan NANO dan silibus pelajaran pertanian bandar dengan matlamat untuk melahirkan pencipta masa depan dan saintis muda di Sabah.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Ts. Aminuddin Zakaria berkata, ianya mengenai kepentingan latihan dalam bidang sains, teknologi dan inovasi.

“Visi kami untuk menjadi Syarikat Teknologi Aeroangkasa pada tahun 2026 yang diterajui oleh ‘Sabahan’ masih kekal sebagai matlamat utama…

“Objektif kami adalah untuk mendedahkan rakyat Sabah kepada teknologi terkini dan pengetahuan tentang pengurusan tenaga untuk perubahan iklim dan pertanian bandar untuk keselamatan makanan dengan menggunakan teknologi NANO,” katanya.

Gambar berkumpulan selepas menandatangani MoU…

Inisiatif tersebut adalah untuk menyokong kerajaan Sabah dalam mempromosikan Sains Teknologi & Inovasi (STI) ke arah menjadi sebuah negara berteknologi tinggi.

Hari ini, KATC menandatangani Memorandum Persefahaman dengan Quantum Nano Engineering Sdn. Bhd. di kemudahan Pusat Latihan Aeroangkasa KKIP di Sepanggar.

Ia disaksikan oleh Pembantu Menteri Pembangunan Perindustrian Sabah, Tamin Haji Zainal.

Aminuddin berkata, KATC dan Quantum Nano Engineering Sdn. Bhd. akan meneroka ke dalam lima bidang peluang iaitu Pencahayaan NANO dan latihan pertanian bandar, inisiatif pengurangan kos melalui pengurusan dan pemuliharaan tenaga, penggalak kepada teknologi rumah hijau untuk mengurangkan jejak karbon, pusat teknologi penyelidikan NANO dan kilang pembuatan untuk pasaran rantaian bekalan domestik dan antarabangsa.

Menurut Eddie Yeoh, Pengarah Teknikal merangkap Pencipta Quantum Nano, perkongsian strategik tersebut akan membantu mewujudkan kesedaran dan platform untuk anak muda Sabah berkongsi idea dan ciptaan baharu ke arah teknologi hijau.

“Kami berusaha untuk memainkan peranan dalam menjadikan bumi kita lebih hijau dan menanam makanan sihat yang selamat untuk kesejahteraan manusia.

“KATC berharap inisiatif dan motivasinya untuk membina asas Sains, Teknologi & Inovasi (STI) yang kukuh di Sabah dan kemudiannya boleh menawarkan peluang pekerjaan berpendapatan tinggi kepada rakyat Sabah pada masa hadapan,” katanya.