Limpahan Ekonomi Ibu Kota Baharu Samarinda Akan Mengalir Ke Sabah Dan Sarawak | Sabah News

Limpahan Ekonomi Ibu Kota Baharu Samarinda Akan Mengalir Ke Sabah Dan Sarawak | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) Datuk Seri Dr Maximus Ongkili bertukar pandangan dengan Timbalan Ketua Jawatankuasa Tetap Dewan Perniagaan dan Perindustrian Indonesia (KADIN) Asia Pasifik, Bambang Budi Suwarso, selepas Sesi Meja Bulat bersama Menteri-menteri dalam Jabatan Perdana Menteri Malaysia di Jakarta pada Sabtu…

JAKARTA, INDONESIA – Sabah dan Sarawak dijangka mendapat manfaat daripada peralihan ibu kota Indonesia dari Jakarta ke Kalimantan yang dijangka berlaku pada suku pertama 2024.

Perkara itu didedahkan semasa taklimat Dewan Perniagaan Indonesia (KADIN) Jakarta semasa Sesi Meja Bulat bersama Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Maximus Ongkili (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) dan Datuk Seri Mustapha Mohamed (Ekonomi), di sini, pada Sabtu.

“Mereka (KADIN) menjangkakan peralihan ibu kota Indonesia akan mempunyai limpahan ekonomi dan pembangunan yang akan mengalir ke Sabah dan Sarawak melalui ekonomi sempadan,” kata Maximus, yang mengetuai delegasi Malaysia untuk lawatan rasmi selama seminggu ke Indonesia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Maximus Ongkili (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) dan Datuk Seri Mustapha Mohamed (Ekonomi) pada mesyuarat meja bulat bersama pegawai tertinggi Dewan Perniagaan dan Industri Indonesia (KADIN) Jakarta pada petang Sabtu…

Beliau menambah bahawa KADIN, organisasi dasar payung dewan perniagaan dan persatuan Indonesia yang memberi tumpuan kepada semua perkara yang berkaitan dengan perdagangan nasional dan antarabangsa, industri, dan perkhidmatan, sudah mengusahakan beberapa perkara dengan Kerajaan Malaysia untuk meningkatkan hubungan dua hala khususnya ekonomi.

KADIN, yang mempunyai 34 dewan wilayah dan 524 cawangan di seluruh Indonesia, merupakan satu-satunya organisasi perniagaan di seluruh negara yang diberi mandat oleh undang-undang Indonesia untuk mewakili pihak perniagaan swasta, mengekalkan hubungan dengan pegawai kerajaan dan meliputi semua sektor yang berkaitan.

Maximus bagaimanapun menegaskan bahawa terdapat keperluan untuk membangunkan infrastruktur yang lebih baik serta penubuhan kawalan keselamatan yang ketat seperti penubuhan kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (CIQS) di semua pintu masuk sepanjang Kalimantan – sempadan Sabah dan Sarawak.

“Kerjasama dua hala antara Malaysia dan Indonesia telah lama wujud tetapi masih ada ruang untuk penambahbaikan. Peluang daripada keputusan memindahkan ibu kota (Indonesia) ke Samarinda mesti dimanfaatkan oleh Sabah dan Sarawak, yang merupakan negeri jiran Malaysia ke Kalimantan,” tambahnya.

Beliau dan delegasi Malaysia, yang juga terdiri daripada Timbalan Ketua Menteri Sabah merangkap Menteri Pembangunan Perindustrian, Datuk Dr Joachim Gunsalam dan Timbalan Menteri Perdana Sarawak merangkap Menteri Perdagangan Antarabangsa, Industri dan Pelaburan, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, dijadual bertemu dengan pegawai atasan di Indonesia untuk membincangkan pelbagai perkara terutama yang berkaitan dengan hubungan dua hala, ekonomi dan isu antarabangsa yang lain.

Turut dalam delegasi ialah Duta Khas Sabah untuk Brunei, Indonesia, Malaysia, Filipina – Kawasan Pertumbuhan ASEAN Timur (BIMP-EAGA), Tan Sri Pandikar Amin Mulia, Pemegang Kepentingan Sarawak, Datuk Joseph Salang Gandum, Ketua Pegawai Pelaburan Lembaga Pembangunan Ekonomi dan Pelaburan Sabah (SEDIA), Kevin George, dan pengarah kanan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Bahagian Integrasi Ekonomi ASEAN) Jamilah Hassan, antaranya.

Sambil menyifatkan lawatan selama seminggu itu sebagai “tepat pada masanya dan strategik”, Maximus turut berkata mereka menyasarkan untuk mendapatkan maklumat secara langsung mengenai lokasi baharu ibu negara Indonesia dan kemungkinan kesannya terhadap ekonomi sempadan antara Kalimantan dan Sabah dan Sarawak.

“Selain itu, kami juga berharap lawatan itu akan meningkatkan hubungan sedia ada antara kedua-dua negara, supaya kita boleh bekerjasama rapat, baik dari segi ekonomi, sosial dan politik pada masa hadapan,” katanya sambil menambah para delegasi akan melawat beberapa lokasi di Jakarta, Balikpapan, Samarinda, dan Tarakan.