WANITA CUBA BUKA PINTU PESAWAT DIHARAMKAN SEUMUR HIDUP | Sabah News

WANITA CUBA BUKA PINTU PESAWAT DIHARAMKAN SEUMUR HIDUP | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

VIENNA, AUSTRIA – Penerbangan Jet2 yang sedang menuju ke Turki terpaksa melencong ke Vienna, Austria apabila seorang wanita cuba membuka pintu kecemasan pesawat terbabit ketika sedang berada di udara pada Selasa.

Penumpang “mimpi ngeri” itu, Catherine Bush, difahamkan bertujuan ke Turki untuk rawatan pemutihan gigi bernilai £3,000 (RM 16 ribu).

Susulan kejadian, Jet2 telah mengenakan denda £5,000(RM 27 ribu) kepadanya dan melarangnya daripada menggunakan syarikat penerbangan itu seumur hidup.

Sumber melaporkan kepada Mail Online bahawa beliau bersama Catherine di pub pada hujung minggu.

“Dia memberitahu saya dia teruja untuk pergi ke Turki.

“Dia berkata bahawa dia telah mengumpulkan £3,000 daripada simpanannya untuk pembedahan kosmetik pada giginya…untuk memutihkannya,” katanya.

Turut tular rakaman wanita berambut perang dari Bradford, West Yorkshire, kelihatan mundar-mandir di dalam pesawat sebelum menjerit kepada anak kapal.

Dia kedengaran berulang kali menjerit: “Apa yang salah saya lakukan dalam penerbangan ini?”

Seorang anggota kru yang dilihat dalam rakaman yang memberitahunya untuk bertenang dan wanita yang marah itu menjawab: “Saya bertenang. Otak kamu yang bermasalah,” katanya.

Pekerja syarikat penerbangan itu kemudian memberitahunya: “Anda tidak membantu diri sendiri (situasi)”

Tetapi penumpang yang tidak dapat dikawal itu membalas: “Anda juga tidak melakukan apa-apa untuk diri sendiri”.

“Jadi apa yang saya dah buat? Jangan sentuh saya, jangan sentuh saya!”…

Seorang penumpang, Samantha Fearon, berkata Catherine cuba keluar dari pesawat berkenaan tidak lama selepas perang mulut itu.

Dia memberitahu Yorkshire Live: “Dia mengamuk di pintu, sambil menjerit “turunkan saya dari pesawat ini – lepaskan saya sekarang”.

“Ia sangat mengejutkan,” katanya.

Pesawat itu berlepas dari Lapangan Terbang Manchester, England, sekitar jam 9.15 pagi Selasa untuk penerbangan selama empat setengah jam ke Antalya, Turki.

Juruterbang terpaksa membuat lencongan yang tidak dirancang ke Vienna selepas wanita itu mula mengamuk.

Syarikat Penerbangan Jet2 menyifatkan sikap pelanggan itu sebagai “katalog tingkah laku yang agresif, kesat dan berbahaya”.

Pengarah Urusan Jet2.com Phil Ward berkata Cik Bush mempamerkan corak tingkah laku mengerikan yang berterusan sepanjang penerbangan dan kini mesti menghadapi akibat daripada tindakannya.

“Sebagai syarikat penerbangan yang mesra keluarga, kami mengambil pendekatan sifar toleransi terhadap tingkah laku sedemikian dan kami akan bersungguh-sungguh menanggung sebarang kos yang ditanggung akibat insiden sedemikian…

“Walaupun kejadian sebegini sangat jarang berlaku, adalah tidak boleh diterima bahawa pelanggan dan krew kami terpaksa mengalaminya.

“Kami ingin memohon maaf kepada sesiapa yang terpaksa mengalami kelakuan ini dan kami ingin memuji krew kami yang sangat terlatih untuk pengendalian luar biasa mereka dalam situasi sukar ini,” katanya dalam sebuah kenyataan.

Mereka menambah, akibat tindakannya, anak kapal dan juruterbang tidak mempunyai pilihan selain mengalihkan pesawat, yang terbang dari Manchester ke Antalya, ke Vienna supaya polis Austria dapat menurunkan muatan Cik Bush.

Ini menyebabkan kelewatan singkat kira-kira satu jam dan penerbangan diteruskan dengan selamat ke destinasi asal.