Didenda Kerana Mengisytiharkan diri sebagai “Sultan Sulu” dan duaanak lelakinya didenda kerana merusuh di lapangan terbang KK

Didenda Kerana Mengisytiharkan diri sebagai “Sultan Sulu” dan dua
anak lelakinya didenda kerana merusuh di lapangan terbang KK

Kongsikan Berita Ini

KOTA KINABALU: Seorang yang mengaku dirinya “Sulu Sultan” dan dua anak lelakinya masing-masing didenda RM3,000, atau penjara 13 bulan ingkar oleh mahkamah majistret di sini kerana merusuh seorang penulis blog dikenali sebagai ‘Papagomo’.

Majistret Lovely Natasha Charles menjatuhkan hukuman itu terhadap Datu Mohd Akjan Datu Ali Muhammad, Mahathir Datu Mohd Akjan dan Mohd Ghazali Hanif Datu Mohd Akjan selepas mereka mengaku bersalah hari ini.

Pertuduhan menyatakan Mohd Akjan dan dua anak lelakinya, bersama dua rakan subahat, yang masih bebas, melakukan kesalahan itu pada 19 Jan 2020, jam 7.45 malam di hadapan Kaunter Udara Malindo di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA). ).

Kesalahan mengikut Seksyen 147 Kanun Keseksaan memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Fakta menyatakan bahawa Wan Muhammad Azri Wan Deris atau lebih dikenali sebagai Papagomo (pengadu) telah membuat laporan polis di Balai Polis Wangsa Maju di Kuala Lumpur pada 20 Jan 2020.

Laporan pengadu menyatakan dia dibelasah sekumpulan lelaki ketika beratur untuk mendaftar masuk di Kaunter Udara Malindo untuk menaiki pesawat ke Kuala Lumpur kira-kira jam 7.45 malam pada 19 Jan 2020.

Siasatan mendedahkan lelaki terbabit menuntut Papagomo membuat permohonan maaf secara terbuka kepada Ketua Menteri Sabah ketika itu Datuk Seri Mohd Shafie Apdal kerana merobek poster Shafie semasa kempen pilihan raya kecil Parlimen Kimanis pada 16 Jan tahun yang sama.

Tindakan itu menimbulkan kemarahan beberapa pihak termasuk Mohd Akjan dan anak-anaknya. Sebuah video berdurasi 4:04 minit turut dirakam meminta Papagomo memohon maaf atas tindakan mengoyak gambar Shafie sebelum meninggalkan Sabah.

Mohd Akjan, seorang ahli perniagaan, dan anak lelakinya ditahan pada 20 Jan 2020, susulan laporan polis. Mereka didakwa pada 16 Julai, tahun yang sama dan telah menuntut perbicaraan.

Semasa mitigasi, ketiga-tiga mereka yang diwakili peguam Nurul Rafeeqa Afdul Mutolip memaklumkan kepada mahkamah bahawa sebelum hari ini pihak pembelaan telah mengemukakan permohonan tawar-menawar bagi menjatuhkan hukuman.

Nurul berkata menurut surat daripada pejabat pendakwaan bertarikh 10 Nov 2021, pihak pendakwaan bersetuju dengan permohonan bahawa mahkamah boleh menjatuhkan hukuman denda hanya dengan kebebasan majistret untuk memutuskan jumlah denda tanpa had minimum yang dikenakan dengan syarat. bahawa ketiga-tiga tertuduh mengaku bersalah.

Justeru, Nurul memohon denda paling rendah RM1,500 dikenakan ke atas setiap tertuduh berikutan kekangan kewangan di tengah-tengah pandemik Covid-19 yang menjejaskan kewangan semua orang dan juga hakikat bahawa kesemua mereka tidak pernah disabitkan kesalahan.

“Ketiga-tiga tertuduh turut memohon maaf kepada mahkamah ini dan juga kepada pengadu Wan Mohd Azri atau Papagomo atas kejadian tersebut yang telah melampaui batas.

“Semua tertuduh kesal dengan tindakan mereka dan berjanji untuk tidak mengulangi kesalahan itu,” katanya sambil menambah anak guamnya adalah pemegang MyKad tempatan yang sudah berkahwin dengan anak kecil.

Tambahan pula, Nurul berkata mereka pada asalnya tidak mempunyai niat untuk mencetuskan kacau ganggu kerana salah seorang tertuduh, Mohd Akjan, sebelum kejadian pergi ke balai polis lapangan terbang KKIA untuk membuat laporan polis mengisytiharkan hasrat mereka meminta pengadu memohon maaf. atas perbuatannya semasa kempen pilihan raya.

Nurul juga menegaskan bahawa laporan perubatan bertarikh 17 Dis 2020 menyatakan tiada kecederaan berlaku ke atas pengadu.

Sebagai jawapan, timbalan pendakwa raya Siti Hajar Mazlan menggesa mahkamah mengenakan denda maksimum dengan mengambil kira pengadu mengalami kecederaan tisu lembut di leher dan tangan kiri.

Beliau juga berhujah bahawa tindakan mereka mengancam keharmonian dan keselamatan awam.

Mohd Akjan dan anak lelakinya membayar denda mereka.

Pada 2011, Mohd Akjan terlibat dalam pertabalan yang didakwa kontroversi sebagai ‘Sultan Sulu’ dalam satu majlis persendirian di sini.

sumber – https://www.nst.com.my/news/crime-courts/2022/03/782546/self-proclaimed-sulu-sultan-and-his-two-sons-fined-rioting-kk