‘Ada Masa Lebih Kurang Seminggu Lagi, Masih Sempat Untuk Ambil Dos Penggalak’ – KJ | Sabah News

‘Ada Masa Lebih Kurang Seminggu Lagi, Masih Sempat Untuk Ambil Dos Penggalak’ – KJ | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Khairy Jamaluddin…

SEPANG, SELANGOR – Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar mengingatkan warga emas dan penerima vaksin Sinovac untuk segera mendaptkan dos penggalak, kerana tinggal lima hari sahaja lagi sebelum status lengkap vaksin golongan tersebut hilang.

Tambah beliau, walaupun terdapat segelintir individu merungut dengan keputusan KKM membatalkan status tersebut, namun syarat yang diletakkan itu berdasarkan data bukan hanya di Malaysia tetapi juga di negara lain.

“Ada masa lebih kurang seminggu lagi. Masih sempat untuk mereka menerima vaksin (dos penggalak)…

“Semalam (Jumaat) kita sudah maklumkan cara-cara untuk mendapatkan link bagi membuat temu janji di MySejahtera,” katanya.

Hadir sama Pengarah Bersama Pasukan Pengurusan Projek Jawatankuasa Petugas Khas Imunisasi Covid-19 (CITF), Datuk Dr Chong Chee Keong.

Sebelum ini, Khairy Jamaluddin memaklumkan penerima vaksin Sinovac dan warga emas berumur 60 tahun ke atas yang menerima semua jenis vaksin diberikan tempoh sehingga 31 Mac 2022 untuk mendapatkan suntikan dos penggalak.

Katanya, jika gagal berbuat demikian, status vaksinasi mereka akan bertukar kepada tidak lengkap.

Pada Jumaat, beliau turut memaklumkan lebih dua juta penerima vaksin Sinovac bakal kehilangan status vaksinasi tersebut dan itu bukan perkara baru tetapi sudah dimaklumkan sejak 16 Disember tahun lalu.