SABAH SASAR PENANAMAN SEMULA 400,000 HEKTAR LADANG HUTAN MENJELANG 2035 | Sabah News

SABAH SASAR PENANAMAN SEMULA 400,000 HEKTAR LADANG HUTAN MENJELANG 2035 | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor menanam pokok sebagai simbolik sempena pelancaran Hari Hutan Antarabangsa Peringkat Negeri Sabah di Hutan Simpan Sulaman Lake, Tuaran di sini pada Jumaat…

TUARAN, SABAH – Pelan Tindakan Pembangunan Ladang Hutan 2022-2036 (Action Plan
On Forest Plantation Development 2022 – 2036) yang dirangka oleh Jabatan Perhutanan Sabah akan dijadikan sebagai panduan dalam mentransformasikan ladang hutan di negeri ini, kata Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor.

Sambil memuji inisiatif itu, beliau berkata ia akan menjadi pelan tindakan pembangunan ladang hutan untuk tempoh 15 tahun akan datang.

“Ini adalah tindakan strategik dan penentu untuk mengubah ladang hutan kita ke arah mencapai penggunaan tanah yang mampan untuk mengukuhkan tanaman hasil kayu di Sabah…

Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor menanam pokok bersama murid Tahun 6, Sekolah Kebangsaan (SK) Bolong, Tuaran, Sharifah Nur Husna Hussin (kanan) sempena pelancaran Hari Hutan Antarabangsa Peringkat Negeri Sabah di Hutan Simpan Sulaman Lake, Tuaran di sini pada Jumaat…

“Pelan tindakan ini memberi panduan dalam pembangunan ladang hutan mengikut prinsip pengurusan hutan lestari, seperti yang digariskan dalam Pelan Pembangunan Sabah Maju Jaya (2021-2025) dan Dasar Hutan Sabah 2018.

“Adalah menjadi harapan saya, menjelang tahun 2035, sasaran 400,000 hektar ladang hutan dan keupayaan kapasiti pengeluaran sekurang-kurangnya 6 juta meter padu setahun akan tercapai,” katanya ketika merasmikan sambutan Hari Hutan Antarabangsa 2022 Peringkat Negeri Sabah di Hutan Simpan Sulaman Lake, di sini pada Jumaat.

Bagi mencapai sasaran ini, Ketua Menteri berkata sejumlah 23,850 hektar penanaman telah ditetapkan kepada 18 buah Perjanjian Lesen Pengurusan Hutan Mampan (SFMLA) pada tahun ini.

“Pencapaian sasaran ini bagaimana pun memerlukan komitmen padu pemain sedia ada, dan pelaburan baharu. Justeru, saya menggesa kepada semua pemegang lesen SFMLA untuk kekal komited dan berusaha gigih dalam mencapai sasaran bagi kawasan masing-masing,” katanya.

Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor menyerahkan buku Action Plan on Forest Plantation Development (2022-2036) kepada Presiden Timber Association of Sabah (TAS), Norman Wong (kiri) sempena pelancaran Hari Hutan Antarabangsa Peringkat Negeri Sabah di Hutan Simpan Sulaman Lake, Tuaran di sini pada Jumaat…

Dalam perkembangan berkaitan, Hajiji turut berasa bangga kerana negeri Sabah berjaya melakar kejayaan signifikan dalam mendahului rekod pencapaian penanaman pokok di seluruh Malaysia menerusi Kempen Penghijauan Negara melalui Penanaman 100 Juta Pokok, pada suku pertama tahun ini.

“Saya berharap rekod ini dapat dikekalkan dan seterusnya Sabah dapat mencapai sasaran penanaman 8 juta pokok pada tahun ini.

“Justeru, saya ingin menyeru kepada seluruh rakyat Sabah, terutamanya para hadirin sekalian untuk sama-sama menggiatkan inisiatif ini di kawasan masing-masing,” katanya.

Turut hadir ialah Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Dr. Jeffery G. Kitingan yang juga Menteri Pertanian dan Perikanan; Menteri TugasTugas Khas, Datuk Haji Mohd Arifin bin Haji Mohd Arif; Setiausaha Persekutuan Sabah, Dato’ Sarul Bahiyah Haji Abu dan Ketua Konservator Hutan Jabatan Perhutanan Sabah, Datuk Frederick Kugan.