Borneo Ultra Trail Marathon Bermula Di Kiulu | Sabah News

Borneo Ultra Trail Marathon Bermula Di Kiulu | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Datuk Joniston Bangkuai memulakan larian kategori 50KM Borneo Ultra Trail Marathon di Kiulu…

TUARAN, SABAH – Penggemar sukan maraton telah berpusu-pusu ke kawasan luar bandar Kiulu untuk menyertai Borneo Ultra Trail Marathon (BUTM) selama dua hari.

Hari pertama perlumbaan maraton menyaksikan 345 orang bertanding dalam dua kategori pada Sabtu (19 Mac).

Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri merangkap pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah, Datuk Joniston Bangkuai, memulakan perlumbaan (flag off) yang bermula pada pukul 5 pagi bagi 100KM dan 7 pagi bagi 50KM.

Kategori perlumbaan 30KM dan 9KM berlangsung pada hari ini (Ahad).

Dalam acara itu, pelari maraton akan berlumba melepasi perkampungan Kiulu, merentas sungai, dan melalui denai kawasan hutan…

Pengarah perlumbaan Borneo Ultra Trail Marathon Claus Pedersen (dua kiri) menunjukkan laluan larian kepada Datuk Joniston Bangkuai…

BUTM tahun ini telah menarik kira-kira 700 orang pelari dari Malaysia dan antarabangsa berumur antara 10 hingga 65 tahun, dengan pelari maraton muda dibenarkan bertanding dalam bahagian 9KM.

Salah seorang peserta kali pertama ialah Holly Anderson dari Amerika Syarikat, yang datang bersama dua rakan dari England dan Sweden. Mereka adalah ekspatriat yang berpangkalan di Kuala Lumpur dan telah mengambil bahagian dalam cabaran 50KM.

“Kami telah menyertai beberapa perlumbaan, tetapi ini kali pertama kami menyertai BUTM dan mengambil bahagian dalam perlumbaan di Sabah.

“Saya telah melawat negeri ini pada Disember tahun lalu dan mendapati Sabah sebagai destinasi menarik. Saya gembira dapat kembali, dan kali ini, saya berpeluang untuk menerokai Kiulu melalui perlumbaan ini. Ia adalah kawasan luar bandar yang indah, dan suasananya agak damai,” katanya.

Datuk Joniston Bangkuai menyambut peserta antarabangsa di Borneo Ultra Trail Marathon di Kiulu…

Acara itu turut menarik sekumpulan 11 rakan larian dari Pulau Pinang. Mereka juga mendaftar untuk perlumbaan 50KM.

Bagi Felix Tan, pelari maraton kali pertama, dorongan daripada rakan-rakannya telah memberanikan dirinya untuk mendaftar.

“Kami bukan sahaja di sini untuk menyertai perlumbaan. Saya pernah mendengar tentang pemandangan indah Kiulu, dan berada di sini, saya dapat merasai sendiri udara segar dan alam semula jadi,” kata warga Pulau Pinang itu.

Sementara itu, Joniston menyatakan Sabah berpotensi menjadi lokasi acara perlumbaan sukan antarabangsa berdasarkan penganjuran sebelum ini yang menarik jumlah peserta asing yang ramai.

Beberapa acara sukan, tambahnya, boleh diadakan di luar bandar untuk memberi manfaat kepada masyarakat luar bandar dan meningkatkan pelancongan luar bandar.

Datuk Joniston Bangkuai bersama pelari dari Pulau Pinang di Borneo Ultra Trail Marathon di Kiulu…

“Sebagai contoh, Kiulu merupakan destinasi pilihan bagi pencari pengembaraan kerana ia berfungsi sebagai hab untuk aktiviti pengembaraan eko…

“Kiulu sebelum ini pernah menganjurkan pelbagai cabaran pengembaraan, termasuk larian, berbasikal gunung dan sukan tradisional. Dengan itu, kami akan melihat untuk menghidupkan semula Cabaran 4M Kiulu,” katanya.

Cabaran 4M memberi tumpuan kepada permainan sukan tradisional Kadazandusun, iaitu ‘manangkus’ (lari), ‘mamangkar’ (berakit buluh), ‘manampatau’ (berenang dengan bantuan tiang buluh), dan ‘mamarampanau’ (berjalan di atas tiang buluh).

Pada masa lalu, acara itu telah menarik pelancong tempatan dan asing ke Kiulu. Kali terakhir ianya diadakan adalah 10 tahun lalu.

Joniston berkata mempromosikan permainan sukan tradisional adalah satu cara untuk menggalakkan orang ramai melawat destinasi luar bandar, membolehkan mereka merasai aktiviti orang asli dan mempelajari budaya mereka secara dekat.

“Dengan pembukaan semula sempadan antarabangsa tidak lama lagi dan pemulihan aktiviti pelancongan,” kata beliau sambil menambah Sabah perlu menawarkan produk dan acara unik yang menarik minat pelancong asing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *