KERAJAAN NEGERI PEGANG 30 PERATUS PERUSAHAAN KELAPA LINACO DI PAITAN | Sabah News

KERAJAAN NEGERI PEGANG 30 PERATUS PERUSAHAAN KELAPA LINACO DI PAITAN | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor menanam pokok kelapa sebagai tanda pelancaran projek itu di Paitan…

BELURAN, SABAH – Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor berkata Kerajaan Negeri akan memegang 30 peratus kepentingan dalam projek perladangan dan kemudahan pembuatan kelapa bernilai RM400 juta yang dibangunkan oleh syarikat Linaco Resources Sdn Bhd di Paitan di sini.

Kerajaan Negeri telah menyediakan 2,000 hektar tanah untuk projek berimpak tinggi itu, yang dijangka menyumbang kira-kira RM1.2 bilion setahun kepada ekonomi Sabah. Ianya salah satu lagi inisiatif pelaburan di bawah Sabah Maju Jaya (SMJ).

Selain itu, Linaco akan menyediakan semua infrastruktur yang diperlukan untuk projek terbabit, yang dijangka menyediakan 4,400 peluang pekerjaan sebaik sahaja beroperasi sepenuhnya pada 2026.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor menandatangani plak sebagai tanda pelancaran ladang kelapa Linaco di Paitan…

Berucap pada majlis pelancaran di tapak ladang hari ini, Hajiji gembira kerana Memorandum Persefahaman (MoU) ditandatangani antara Kerajaan Negeri dan Linaco Resources Sdn Bhd pada Mac tahun lepas, akhirnya menjadi kenyataan.

Linaco Resources melabur RM200 juta untuk pembangunan perladangan kelapa berhasil tinggi dan RM200 juta lagi untuk kemudahan pembuatan berasaskan kelapa.

Pengarah Eksekutif Kumpulan Linaco Joe Ling menunjukkan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor, Tacunan varieti kelapa berkualiti tinggi yang akan ditanam di Paitan…

“Projek bernilai RM400 juta ini sudah pasti memberi impak yang besar. Dengan jangkaan pendapatan tahunan sebanyak RM1.5 bilion, pasti limpahan ekonomi akan mengubah Paitan dan mencipta peluang pekerjaan kepada Paitan dan komuniti berhampiran,” katanya.

Ketua Menteri memberi jaminan bahawa Kerajaan Negeri Gabungan Rakyat Sabah (GRS) akan mendorong agenda pembangunan untuk membawa kemajuan kepada Sabah dan rakyatnya.

“Justeru, sebanyak RM561.81 juta telah diperuntukkan kepada sektor pertanian iaitu satu daripada tiga teras utama SMJ, dalam Belanjawan Negeri tahun ini,” katanya.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor bersama Timbalannya Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan melihat salah satu produk berasaskan kelapa Linaco…

Hajiji berkata 29 Mac ini akan menandakan ulang tahun satu tahun Hala Tuju SMJ iaitu pelan hala tuju pembangunan Sabah.

Walaupun menghadapi banyak cabaran, antaranya pandemik COVID-19, katanya kerajaan negeri Gabungan Rakyat Sabah (GRS) kekal teguh untuk meneruskan pelaburan dan berjaya membawa masuk tiga pelaburan utama termasuk Linaco ke Sabah.

Hajiji berkata dua lagi pelaburan utama di bawah inisiatif SMJ iaitu kilang kerajang tembaga SK Nexilis dan kilang pembuatan kaca suria Kumpulan Kibing di Taman Perindustrian Kota Kinabalu (KKIP) yang baru dilawatinya Khamis lalu sedang berjalan dengan baik.

Pokok kelapa Tacunan berhasil tinggi di ladang kelapa Linaco di Paitan…

“Saya amat berpuas hati dan gembira dengan perkembangan terkini serta kemajuan projek-projek ini. Ini adalah bukti bahawa kerja keras kami selama setahun yang lalu mula membuahkan hasil,” katanya.

“Kami telah bekerja keras untuk menarik pelabur ke Sabah dan kerajaan GRS kini ada beberapa pencapaian penting di bawah kendaliannya,” katanya.

Hajiji yang juga Menteri Kewangan berkata Sidang Kemuncak Perniagaan dan Ekonomi Antarabangsa Sabah (SIBES) 2022 pada Januari tahun ini telah mencetuskan minat bukan sahaja dalam kalangan tempatan tetapi juga pelabur asing mengenai potensi pelaburan di Sabah.

Selepas SIBES, 14 diplomat asing juga telah bertemu dengan Ketua Menteri untuk menyatakan minat pelaburan di Sabah.

“Masih banyak lagi yang perlu kita lakukan untuk meneruskan pemulihan ekonomi. Saya yakin bahawa kita akan berjaya membawa kemakmuran kepada Sabah dan rakyat jika kita kekal bersatu di bawah satu agenda pembangunan,” katanya.

Turut hadir, Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Pertanian dan Perikanan Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan, Menteri Pertanian, Pertanian dan Industri Makanan Kitingan Datuk Seri Dr Ronald Kiandee, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Panglima Sr Safar Untong dan Pengarah Eksekutif Linaco Joe Ling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *