Saintis dedah makhluk asing pernah lawat bumi Dan anggap manusia sebagai semut

Saintis dedah makhluk asing pernah lawat bumi Dan anggap manusia sebagai semut

Kongsikan Berita Ini

Pada pandangan pertama, alam semesta penuh dengan tempat calon untuk kewujudan kehidupan.

Makhluk asing mungkin pernah melawat Bumi, melihat manusia sebagai koloni semut, menulis Sarah Cruddas, penyampai TV, pengarang dan wartawan angkasa lepas dengan latar belakang dalam astrofizik, dalam artikelnya untuk The Sun.

“Walaupun di halaman belakang kosmik sistem suria kita sendiri, terdapat banyak calon yang berpotensi untuk hidup, bermula dengan keadaan yang teruk di Marikh, yang saintis percaya mungkin lebih panas dan lebih basah, dan mungkin mempunyai keadaan untuk kehidupan mikrob yang mudah.

Malah planet Zuhrah, yang sebelum ini dianggap sebagai dunia yang tidak ramah, telah diteliti untuk kemungkinan kehidupan mudah di awannya, “kata Sarah Cruddas.

Saintis dedah makhluk asing pernah lawat bumi, anggap manusia sebagai semut

Tetapi apabila bercakap tentang kehidupan pintar, yang mana fiksyen sains berkait rapat, atau mungkin sesuatu yang di luar imaginasi, seseorang hanya boleh meneka, tambahnya.

Pada pandangan pertama, alam semesta penuh dengan tempat calon untuk kewujudan kehidupan. Oleh itu, sama ada manusia akan membuat hubungan dengan mana-mana kehidupan pintar di luarnya masih belum dapat dilihat.

“Ia boleh berlaku esok, atau ia boleh berlaku dalam 1,000 tahun. Ia mungkin sudah berlaku.

Cuma kita tidak tahu dan belum ada bukti. Katakan bangsa asing yang bijak, mungkin jauh lebih maju daripada kita, memandangkan hakikat bahawa mereka akan membangunkan keupayaan untuk mengembara alam semesta, membuat hubungan dengan kita.

Kemudian apa yang akan berlaku?” penyampai TV hairan.

Pakar seperti mendiang Profesor Stephen Hawking telah mencadangkan bahawa kehidupan makhluk asing pintar yang sampai ke Bumi akan menjadi berita buruk bagi manusia.

“Menghadapi tamadun asing yang maju boleh menjadi seperti bertemu penduduk asli Amerika dengan Columbus. Ia tidak menjadi begitu baik.

Tetapi ini bukan pendapat yang dikongsi oleh semua orang, termasuk saya sendiri,” tambah Sarah Kruddas.

Memandangkan fakta bahawa jika sesebuah tamadun telah membangunkan keupayaan luas yang diperlukan untuk perjalanan antara galaksi, maka mereka mungkin sudah tahu tentang kewujudan penduduk bumi, memandangkan isyarat radio yang telah dipancarkan dari Planet Biru selama lebih daripada satu abad, pengarang artikel itu dicerminkan.

Oleh itu, semasa di Bumi banyak dibahagikan kepada kategori tertentu, dari sisi keluasan ruang, Bumi adalah satu rumah besar.

“Mungkin, walaupun makhluk asing tahu tentang kita dan mereka hanya melewati kita.

Sama seperti anda tidak akan berhenti untuk bercakap dengan koloni semut di jalanan, makhluk asing boleh melihat kami tidak berbeza.

Untuk tamadun asing, apa-apa mesej yang kami buat sepatutnya mewakili hanya satu planet di antara banyak planet,” wartawan itu percaya.

“Walaupun filem itu menggambarkan makhluk asing melawat kita, kemungkinan besar kita akan mengesan isyarat daripada mereka jauh di alam semesta. Kemudian proses komunikasi dengan tamadun asing akan setanding bukan dengan Star Wars dan filem lain, tetapi dengan arkeologi.

Kehidupan pintar mungkin kebetulan, dan kewujudan kita hanyalah kebetulan kosmik,” rumuskan Sarah Cruddas.

SUMBER : https://anomalien.com/aliens-may-have-visited-earth-seeing-humans-as-a-colony-of-ants/?fbclid=IwAR1jeQCEEJ2lOYzI4nooErhIS5sHru8iKr_y00W1ycYOCM5K4SmiUQZGuZ4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *