Pemain Industri Sabah Mahu SOP Kemasukan Pelancong Diselaraskan Dengan Persekutuan | Sabah News

Pemain Industri Sabah Mahu SOP Kemasukan Pelancong Diselaraskan Dengan Persekutuan | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

KOTA KINABALU, SABAH – Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar (KePKAS) bertemu dengan kapten industri dan pegawai penguatkuasa bagi menilai tahap kesediaan mereka serta mengenal pasti cabaran yang berpotensi menjelang pembukaan sempadan antarabangsa pada 1 April.

Dipengerusikan oleh Menteri Muda Datuk Joniston Bangkuai, antara kebimbangan yang diketengahkan ialah kesesakan lapangan terbang, pusat pemeriksaan imigresen lapangan terbang yang tidak mencukupi, pusat kuarantin yang ditetapkan untuk pengembara positif, dan keperluan ujian COVID-19, antara lain.

Selain itu, pemain industri pelancongan turut menyarankan agar kerajaan negeri mewujudkan prosedur operasi standard (SOP) bagi memudahkan kemasukan pelancong ke negeri ini.

Mereka berkata bahawa mempunyai SOP yang berbeza daripada yang persekutuan hanya akan menambah kekeliruan dan menyukarkan pelancong.

Joniston, yang juga mempengerusikan Lembaga Pelancongan Sabah (STB), berkata penglibatan itu penting dalam mengumpul maklum balas daripada pihak berkepentingan supaya persiapan yang mencukupi dapat dilakukan sebelum 1 April.

“Satu garis panduan yang praktikal diperlukan dalam persiapan pembukaan sempadan negara supaya kita dapat memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada pelancong dan mengelak daripadw membebankan mereka dengan halangan yang mungkin mereka hadapi sebaik tiba di negeri ini.

“Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) adalah pintu masuk terpenting ke Sabah. Oleh itu, adalah penting untuk semua pihak berkepentingan menyatakan kebimbangan dan pandangan mereka supaya kita dapat mencari penyelesaian awal kepada masalah yang mungkin timbul,” katanya.

Semua cadangan akan dimajukan oleh Kementerian kepada Pusat Kawalan Operasi Bencana COVID-19 untuk pertimbangan selanjutnya, yang kemudiannya akan diketengahkan kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Joniston menambah bahawa penglibatan berterusan akan dijalankan dari semasa ke semasa untuk menambah baik keadaan semasa serta bagi mengekalkan kualiti perkhidmatan.

Turut hadir Setiausaha Tetap Kementerian Datuk Sr Mohd Yusrie Abdullah, Timbalan Setiausaha Tetap II Mary Malangking, ketua pegawai eksekutif STB Noredah Othman, ketua pegawai kewangan STB Julinus Jeffery Jimit, ketua pegawai pemasaran STB Tay Shu Lan, dan wakil kastam serta imigresen KKIA.

Peserta pelancongan yang hadir ialah presiden MATTA Datuk Tan Kok Liang, Pengerusi MAH Sabah Chapter Hafizan Wong, Presiden SATTA Datuk Winston Liaw, Pengerusi MyBHA Sabah Chapter James Ong, Persatuan Pelancong Sabah Tonny Chew, dan Persatuan Pemandu Pelancong Sabah Grace Leong, antara lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *