Surat Waran Tangkap Dikeluarkan Untuk ‘Sulu Sultan’ Dan Anak Lelakinya

Surat Waran Tangkap Dikeluarkan Untuk ‘Sulu Sultan’ Dan Anak Lelakinya

Kongsikan Berita Ini
KOTA KINABALU: Mahkamah Majistret pada Selasa mengeluarkan waran tangkap terhadap Sultan Sulu yang merangkap ahli perniagaan dan dua anak lelakinya yang didakwa merusuh di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) dua tahun lalu apabila mereka gagal hadir ke mahkamah.

Majistret Lovely Natasha Charles mengeluarkan perintah itu terhadap Datu Mohd Akjan Ali Muhammad (gambar), Mahathir Datu Mohd Akjan dan Mohd Ghazali Hanif Mohd Akjan berikutan permohonan pihak pendakwaan kerana ketidakhadiran mereka ketika kes itu disebut untuk sebutan lanjut.

Seorang daripada anak lelaki itu juga sepatutnya berada di mahkamah untuk perbicaraan berasingan melibatkan dadah.
Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Dk Afiqah Alya yang mewakili DPP Siti Hajar Mazlan memberitahu mahkamah bahawa ketiga-tiga tertuduh tidak hadir di mahkamah ketika peguam mereka sedang bercuti.

Akjan, 64, Mahathir, 29, dan Ghazali, 23, didakwa melakukan kesalahan itu bersama dua rakan subahat yang masih bebas pada 7.45 malam pada 19 Januari 2020 di hadapan Kaunter Malindo Air di KKIA.

Mereka pada 16 Julai 2020 mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan mengikut Seksyen 147 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara sehingga tujuh tahun dan juga boleh disebat jika sabit kesalahan.

Ketiga-tiga mereka dibebaskan dengan jaminan mahkamah. Lovely menetapkan 29 Mac untuk sebutan dan semakan waran tangkap.

Dalam pada itu, mahkamah turut mengeluarkan waran tangkap terhadap Ghazali kerana tidak hadir ke mahkamah untuk perbicaraan kes dadahnya mengikut Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya 1952.
DPP Dk Afiqah memohon waran dikeluarkan memaklumkan mahkamah bahawa Ghazali tidak hadir di mahkamah serta peguamnya kerana dia sedang bercuti.
Mahkamah juga menetapkan 29 Mac untuk sebutan dan semakan waran tangkap. Ketiga-tiga mereka diwakili peguam Farazwin Haxdy.

sumber - https://www.dailyexpress.com.my/news/188826/arrest-warrant-for-sulu-sultan-and-sons/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *