Tidur Dengan Lampu Malap Boleh Jejaskan Denyutan Jantung | Sabah News

Tidur Dengan Lampu Malap Boleh Jejaskan Denyutan Jantung | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Gambar hiasan…

CHICAGO, AS – Tidur dengan cahaya malap boleh mengganggu tidur dan boleh menyebabkan kesan sampingan terhadap kadar denyutan jantung.

Dalam satu kajian oleh pakar, tidur dengan cahaya malap seperti televisyen dengan bunyi yang dimatikan berisiko meningkatkan kandungan gula dalam darah dan kadar denyutan jantung orang muda yang sihat.

Menurut laporan CNN, meskipun perbuatan itu hanya dibuat dalam satu malam sahaja, ia sudah cukup untuk memberi kesan kepada sistem tubuh.

“Cahaya malap memasuki kelopak mata dan mengganggu tidur walaupun hakikatnya peserta kajian tidur dengan mata tertutup,” kata Pengarang Kajian, Dr. Phyllis Zee yang merupakan Pengarah Pusat Perubatan Circadian dan Tidur di Fakulti Perubatan Feinberg, Universiti Northwestern.

Zee dan pasukannya memilih 20 individu sihat berusia 20-an dan menyuruh mereka menghabiskan dua malam di makmal tidur.

Malam pertama dihabiskan di dalam bilik gelap di mana tidak banyak yang boleh dilihat walaupun dengan mata terbuka…

Ia diikuti dengan malam seterusnya di bilik yang mempunyai cahaya lampu malap.

Kesemua peserta kajian disambungkan ke peranti yang memantau beberapa ukuran objektif kualiti tidur.

“Kami merakam gelombang otak dan dapat mengetahui tahap tidur seseorang.

“Kami merekodkan pernafasan mereka, kadar denyutan jantung, denyutan elektrokardiogram (ECG) dan turut mengambil darah mereka untuk mengukur tahap melatonin semasa mereka tidur.

“Melatonin adalah hormon yang mengawal irama sirkadian badan, atau tidur dan bangunkan jam badan,” jelas Zee.

Hasil kajian menunjukkan walaupun jumlah cahaya yang kecil mencipta defisit gelombang perlahan dan tidur pergerakan mata yang cepat, namun ia memberi kesan signifikan pada kebanyakan peserta.

Peserta yang didedahkan dengan cahaya malap memiliki kadar denyutan jantung lebih tinggi, rintangan insulin meningkat, sistem saraf simpatik (berlawan atau lari) dan parasympatetik (mod berehat ) tidak seimbang yang dikaitkan dengan tekanan darah tinggi pada orang yang sihat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *