NAJIB TERIMA RM3.2 BILLION HASIL CURI DANA 1MDB – FBI | Sabah News

NAJIB TERIMA RM3.2 BILLION HASIL CURI DANA 1MDB – FBI | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Datuk Seri Najib Razak…

NEW YORK – Ejen Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) Eric Van Dorn memberi keterangan bahawa ahli perniagaan buruan Low Taek Jho, lebih dikenali sebagai Jho Low, telah mencuri AS$1.42 bilion (RM5.9 bilion) daripada urus niaga bon yang telah diatur Goldman Sachs Group Inc untuk 1MDB.

Beliau juga mendedahkan bahawa bekas Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak juga telah memperoleh AS$756 juta (RM 3.2 bilion) daripada AS$6.5 bilion (RM 27.4 bilion) dalam bentuk bon.

Katanya, anak tiri Najib, Riza Shahriz Abdul Aziz, turut mengaut AS$238 juta (RM 1 bilion), lapor Bloomberg hari ini.

Dia berkata demikian dalam perbicaraan bekas jurubank Goldman Sachs, Roger Ng, di mahkamah persekutuan di Brooklyn, New York.

Roger Ng, adalah satu-satunya jurubank Goldman yang dibicarakan berhubung rompakan dana kekayaan negara (1MDB) dan didakwa bersubahat dengan Low dan bekas majikannya, Tim Leissner dalam penipuan besar-besaran itu.

Tim Leissner bergerak dari mahkamah persekutuan di Brooklyn, New York, pada 15 Februari..(Sumber Foto: Bloomberg)

Tim Leissner, sudah mengaku bersalah dan sedang bekerjasama dengan kerajaan, telah menghabiskan lebih seminggu sebagai saksi utama pendakwaan terhadap Ng.

Suspek utama, Jho Low kekal sebagai orang buruan.

 Jho Low…

Pendakwa raya Amerika Syarikat (AS) telah lama mendakwa bahawa Low membayar rasuah kepada pegawai di Malaysia dan Abu Dhabi untuk memudahkan urusan, tetapi keterangan Van Dorn adalah kali pertama negara terbabit memperincikan bagaimana mereka yang terlibat dalam urus niaga 1MDB dibayar dan jumlah wang haram yang mereka terima.

Menurut laporan sumber yang sama, Van Dorn, yang merupakan akauntan forensik untuk FBI, berkata beliau telah menyemak 59,000 rekod bank untuk menentukan ke mana wang daripada tiga urus niaga 1MDB itu pergi.

Beliau dilaporkan berkata Khadem al-Qubaisi, bekas pengarah urusan International Petroleum Investment Co (IPIC) milik kerajaan Abu Dhabi, yang menjamin transaksi 1MDB, menerima AS$472.8 juta (RM 1.9 bilion).

Beliau juga menggambarkan seorang lagi pegawai Abu Dhabi yang bekerja dengan anak syarikat IPIC telah menerima suapan AS$76.6 juta (RM 322 juta).

Beliau berkata Aziz melabur sekurang-kurangnya AS$60 juta (RM 252 juta) daripada wang 1MDB miliknya untuk menerbitkan filem ‘The Wolf of Wall Street’. Pendakwa raya mengesahkan bahawa Aziz adalah kawan Jho Low.

Laporan itu juga mengatakan bahawa Matthew Schwartz, seorang peguam untuk Aziz, tidak segera membalas panggilan untuk mendapatkan komen mengenai keterangan itu.

Aziz sudah dua kali menyelesaikan saman Jabatan Kehakiman berhubung peranannya dalam skandal 1MDB.

Pada 2017, syarikat penerbitannya, Red Granite Inc. bersetuju membayar AS$60 juta untuk menyelesaikan dakwaan Amerika Syarikat bahawa Wolf of Wall Street dibiayai dengan wang 1MDB yang dicuri.

Pada 2020, beliau menyelesaikan saman kerajaan yang berasingan dengan bersetuju untuk menggugurkan tuntutan kepada berpuluh-puluh juta dolar dalam hartanah Amerika Syarikat dan United Kingdom tanpa mengaku salah.

Ng mendapat AS$35.1 juta (RM 143 juta) daripada dua daripada tiga transaksi bon, manakala Leissner menerima AS$73.4 juta (RM 307 juta) ketika skim itu dijalankan, kata Van Dorn.

Pada masa rayuannya pada 2018, Leissner bersetuju untuk melucutkan hanya AS$43.7 juta (RM 181 juta) yang dikatakan AS sebagai wang yang diperolehnya dalam skim itu. Tidak jelas mengapa Leissner memberikan jumlah yang lebih rendah daripada yang diterimanya.

Barisan peguam Roger Ng, yang cuba mencadangkan bahawa Leissner mendapat tawaran yang menguntungkan, cuba bertanya kepada Van Dorn mengenai pelucutan bekas jurubank itu, tetapi hakim menghalang soalan tersebut.

Salah seorang peguam Ng, Jacob Kaplan, menyoal Van Dorn tentang bagaimana Leissner mengumpul tambahan AS$39.7 juta (RM 164 juta) yang telah ditukar daripada akaun Low kepada sebuah entiti di bawah kawalan bekas isteri Leissner, Judy Chan Leissner, “mencadangkan bahawa kerajaan AS juga telah memberi Leissner ‘peluang’ berhubung dana tersebut.

Van Dorn dilaporkan berkata ia adalah kerana cartanya berdasarkan urus niaga tertentu yang berlaku dalam tempoh tiga urus niaga bon 1MDB dan dia hanya memasukkan wang yang boleh dikesan secara terus ke pembiayaan Goldman Sachs bagi tiga urus niaga itu.

Datuk Seri Najib Tun Razak…

Najib telah disabitkan kesalahan di Malaysia dan dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan sedang membuat rayuan.

Sementara itu, Al-Qubaisi dijatuhi hukuman di Abu Dhabi pada 2019 dan menjalani hukuman penjara 15 tahun dan diperintahkan bersama eksekutif IPIC yang lain untuk membayar balik AS$336 juta (RM 1.4 bilion) menurut laporan The Wall Street Journal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *