Usaha Memperkayakan Kota Marudu Terus Diambil – Dr. Maximus | Sabah News

Usaha Memperkayakan Kota Marudu Terus Diambil – Dr. Maximus | Sabah News

Kongsikan Berita Ini

Ketibaan Presiden Parti Bersatu Sabah Datuk Seri Dr Maximus Ongkili disambut ahli sebaik tiba di Mesyuarat Agung Tahunan bersama PBS N6 Bandau ke-36 dan ke-37 yang diadakan di Dewan Walai Bunsadan, Kota Marudu…

KOTA MARUDU, SABAH – Usaha-usaha diambil untuk menghapuskan kemiskinan mutlak di peringkat daerah terutamanya yang dikategorikan sebagai termiskin di Malaysia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata, Unit Kemiskinan yang dijangka ditubuhkan di peringkat Negeri dan Kebangsaan bagi menghapuskan kemiskinan tegar menjelang 2025.

“Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) sedang menggubal Unit Kemiskinan di bawah Unit Perancang Ekonomi (EPU) untuk menyelaraskan perkara dasar pembasmian kemiskinan di peringkat nasional…

“Di pihak kami (Kota Marudu), kami bersedia bekerjasama dengan unit khas untuk menghapuskan golongan miskin dan miskin tegar daripada kategori tersebut,” katanya pada Mesyuarat Agung Tahunan Bersama Parti Bersatu Sabah N6 Bandau ke-36 dan ke-37 yang diadakan pada hujung minggu lalu.

Tambah Ahli Parlimen Kota Marudu itu, pendekatan yang sama perlu dilakukan oleh Kerajaan Negeri di bawah program Sabah Maju Jaya.

“Kita boleh mempromosikan pertanian seperti tanaman kelapa dan (durian) musang king yang merupakan antara tanaman yang berpotensi besar untuk dipasarkan,” katanya.

Pada tahun 2020, Jabatan Perangkaan menunjukkan bahawa kadar kemiskinan negara berada pada 5.6 peratus manakala di Sabah, ia adalah 19.5 peratus.

Maximus berkata usaha juga diambil untuk membetulkan persepsi sambil menambah bahawa Bahagian Sabah dan Sarawak (BHESS) kini sedang mengumpul data untuk mendapatkan input yang betul mengenai kadar kemiskinan di Sabah untuk dimasukkan dalam pangkalan data negara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *